Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Bollnäs och Ovanåkers kommunpolis – "För mig är det ett folkhälsoarbete"

/
  • Helena Sundberg är kommunpolis i Bollnäs och Ovanåker. Hennes uppdrag är att driva det brottsförebyggande arbetet.

Hon var med och invigde det nya polishuset i Bollnäs 1983 och har varit närpolischef i både Bollnäs och Ovanåker. Efter fem år i både Gävle och Liberia är nu Helena Sundberg tillbaka i Hälsingland i en ny roll.

Annons

Rollen som kommunpolis har inrättats i samband med polisens stora omorganisation, då 21 olika myndigheter blev en. För Helena Sundberg var det givet att hon ville ha uppdraget.

– Jobbet är i stort sett detsamma som att vara närpolischef, förutom att man inte har personalansvar. Det handlar om att samverka med andra aktörer i samhället, framför allt skola och socialtjänst, berättar Helena Sundberg.

Läs mer: Så ser polisorganisationen ut i Hälsingland

Egentligen skulle hon inte bli polis. Hennes drömyrke var socionom. Men trots det blev det polisskolan som hon gick ut 1980. Hennes första tjänst var i Bollnäs och hon var med och invigde det nya kommunhuset år 1983.

– Jag minns inte om vi klippte något band, men jag kommer ihåg att jag stod utanför och bar en vit mössa, säger Helena Sundberg när vi ses på hennes kontor.

Där finns flera föremål som vittnar om hennes långa karriär som polis. Bland annat den blå FN-mössan och armbindeln som hon bar under sitt år på FN-tjänst i Liberia i Västafrika.

– FN-tjänsten är bland det bästa jag har gjort. Jag var mentor och rådgivare till den lokala polisen.

Enligt Helena Sundberg var likheterna mellan polisarbetet i Sverige och Liberia oväntat stora.

– Men de hade mindre möjligheter än vad vi har. Hade de till exempel en bil så kanske de inte hade råd att tanka eller laga den om den gick sönder. De var väldigt beroende av FN.

Dessutom är det stora problem med korruption i landet.

I den nya tjänsten som kommunpolis är det helt andra problem som Helena Sundberg ska ta itu med.

– För mig är det ett folkhälsoarbete. Är man inte trygg så kan det leda till att man blir sjuk.

Läs också: Han är Söderhamns nya kommunpolis

Helena Sundberg lyfter fram att det är olika saker som gör att människor inte känner sig trygga.

– I Bollnäs är man mer rädd för att bli överfallen utomhus. I Ovanåker är det trafikdelen som skapar otrygghet. Även drogdelen, våld i nära relationer, ungdomar och integration är prioriterade. Vi måste se till det som är vår framtid.

Trots att hon bara har hunnit vara på sin post i några månader så har Helena Sundström hunnit uträtta en hel del. Hennes kalender är fulltecknad med möten med olika aktörer.

– Många är glada och tacksamma över att få en kontakt, över att jag är deras polis.

Läs också: Polischef satsar på Gävleborg – 11 nya poliser till regionen

Mer läsning