Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanebobor lyfts fram

/
  • Årets Haneboungdom, Johan Bodell, tillsammans med Årets Hanebobo, Thomas Lothström.

Nu har Årets Hanebobo och Haneboungdom utsetts. Utmärkelserna gick till Thomas Lothström, regissör, och Johan Bodell, filmskapare.

Annons

På nationaldagen var det dags igen. Bygdeföreningen Hanebo Framtid utsåg Årets Hanebobo och Haneboungdom i Missionskyrkan i Kilafors.

– Det visar vilka krafter vi har. Det stärker bygden och gör så att fler verkar och blir kvar i området, säger föreningens ordförande Irene Frank.

Årets Hanebobo har delats ut i över 20 år och förutom äran får den utnämnde blommor och en träplakett. I år var det Thomas Lothströms tur, en av eldsjälarna i Kilafors som ligger bakom Sägensafari, jobbar aktivt i biografföreningen och är redaktör för tidningen Hänt i Bygden.

Han har bland annat regisserat filmen Hårga – En hälsingesägen och gjort bildmanus till Pelle Svanslös, Wallander och nu senast till den amerikanska filmen Kidnapping Mr. Heineken med Anthony Hopkins.

"Han har många strängar på sin lyra", löd delar av motiveringen.

– Det är en rolig bekräftelse, att någon blivit glad för det man har gjort, säger en rörd Thomas Lothström.

Han tycker att utmärkelsen har stor betydelse för bygden.

– Det uppmuntrar ideell kraft, något som inte är vanligt idag. Många tänker: Vad får jag ut av det?

Ungdomsprestationer uppmärksammades också. Årets Haneboungdom blev Johan Bodell som regisserat dokumentärfilmen Skogens Kol om den nedlagda träkolstillverkaren med samma namn. Filmen visades på filmfestivalen i Cannes i år. Johan Bodell var även produktionskoordinator för den fjärde säsongen av BBC:s brittiska version av Wallander.

– Det är hedrande och ett erkännande att få ta emot priset. Jag tror att jag fick det tack vare Skogens Kol eftersom att den handlar om att bevara minnet av en stor Kilafors epok, säger Johan Bodell.

Mer läsning

Annons