Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handslag friade företagare

Företagaren döms för bokföringsbrott. Däremot gjorde han inte fel som tog över de andras aktier. De hade tagit i hand, och då är man överens, anser tingsrätten.

Annons

En företagare i Bollnäs kommun döms nu för tre fall av bokföringsbrott under 2002-2004 och två fall av försvårande av skattekontroll. Däremot frias han från åtalet för försvårande av skattekontroll för räkenskapsåret 2002, eftersom han rättade till felen i efterhand.

Han frias också från åtalet om grovt osant intygande, som gällde ett köp av aktierna i företaget. Företagaren och två andra män var delägare i ett bolag i entreprenadbranschen och under våren 2004 pågick förhandlingar om att han skulle köpa de två andras aktier.

Ett protokoll upprättades om att han ägde alla aktier och han skrev på en anmälan om att de andra avgått ur styrelsen. Handlingarna skickades in till PRV. Men aktieköpet var inte klart, hävdade åklagaren och de två andra delägarna som vittnade under rättegången för två veckor sedan.

Tingsrätten köper inte den förklaringen. De inblandade hade nämligen tagit i hand, och då har man kommit överens, anser tingsrätten. "Ett handslag mellan personer som känner varandra väl kan inte ha någon annan förklaring än att någon form av överenskommelse träffats" skriver rätten i domen.

Företagaren döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. Domen kan överklagas till hovrätten senast den 29 april.

Mer läsning

Annons