Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplan mot extremism: "Vi kan inte ta fram egna kommunala sheriffer"

/
  • Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd i Söderhamn, tycker att brottsförebyggande framför allt är ett statens och polisens ansvar.
  • Peter Nordebo (FP), vice ordförande kommunstyrelsen i Bollnäs, tror att medborgarna skulle känna sig tryggare om en handlingsplan fanns på plats.

I somras skickade folkpartister från samtliga Gävleborgs kommuner in motioner där de föreslog en gemensam handlingsplan mot
våldsbejakande extremism
i länet. Efter terrorattentaten i Paris och den höjda terrorhotnivån i Sverige har behovet av en sådan plan blivit högaktuellt.

Annons

– Jag tror att folk skulle känna sig tryggare i den händelseutveckling som pågår just nu om de visste att vi redan tagit fram en handlingsplan. Men jag hoppas att de känner trygghet i att vi arbetar med frågan, säger Peter Nordebo, gruppledare för Folkpartiet i Bollnäs.

Läs också: Polisen ökar bevakningen i Hälsingland

Bollnäs kommunfullmäktige har antagit förslaget, men arbetet med att ta fram en plan befinner sig fortfarande i startgroparna. I måndags hade ledande politiker och tjänstemän ett möte där situationen togs upp och polisen har bjudits in för att presentera hur säkerhetsläget ser ut i kommunen.

Peter Nordebo understryker att den situation som råder i Sverige just nu, med jakten på en person som misstänks vara beredd att begå terrorhandlingar i landet, i första hand är en polisiär fråga och att det är viktigt att det dagliga livet fortsätter som vanligt.

– Terroristernas syfte är ju att sätta skräck i oss alla. Det vore olyckligt om vi lät oss påverkas så mycket att de vinner.

Läs också: Många kommuner saknar IS-plan

Hur tycker du att vanliga kommuninvånare ska bete sig i den situation vi har nu?

– Man ska bete sig som vanligt och gå på de arrangemang man vill gå på men hålla ett öga på om någon beter sig konstig och anmäla om man ser något misstänkt, säger Peter Nordebo.

I Söderhamn har man inte tagit ställning till Folkpartiets motion än.

– Det här är en sådan fråga som vi vill diskutera tillsammans med regionen och kommunerna. När vi hade samråd senast pratade vi om att försöka göra ett gemensamt svar och se vad vi tycker att vi behöver göra i Gävleborg, säger kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S).

Tanken är att det uppdraget ska gå till samhällsrådet inom regionen, som består av bland annat kommunchefer, polischef och länsråd. Men Sven-Erik Lindestam tycker inte att det i första hand är kommunens ansvar.

– När det handlar om det brottsförebyggande och att hitta eventuella terrorister, autonoma vänstergrupper eller nazister så är det ett statligt och polisärt ansvar.

Sven-Erik Lindestam kan ändå se behovet av förebyggande åtgärder. På kommunal nivå handlar det om ökad kunskap i bland annat skolan.

– Vi måste lära oss att se tecken och förstå vad som försiggår i de här miljöerna, oavsett vilka grupper det handlar om. Men när det handlar om att bevaka sociala medier och liknande så är det polisens sak. Vi kan inte ta fram några egna kommunala sheriffer som spanar där, för vi har inte den kunskapen.

Hur ser beredskapen ut i Söderhamn?

– Jag vill inte kommentera säkerhetsläget som är i kommunen. Det är bäst att polisen själva får kommentera vad de gör, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs också: Han är IS-medlemmen som svensk polis jagar

Mer läsning

Annons