Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna kritiska till nya lagen

/
  • En av handlarna i Bollnäs som drabbas kraftigt av bankernas avgifter är Spelbutiken.- Ett stort aber för oss och helt enkelt skit, är Maria Nylunds dom.

Lagen om stopp av avgifter på kortköp ska gynna kortinnehavaren och minska butikernas kontanthantering. Flera handlare i Bollnäs är mycket kritiska till utvecklingen.

Annons

Enligt siffror från Svensk Handel ligger bankernas avgifter på 1–3 kronor om ett vanligt bankkort är kopplat till ett konto. Vid köp med kredit- eller företagskort läggs ytterligare 1, 5–3 procent på köpesumman, beroende på kortutgivare.

På Spelbutiken har man sedan informationen om reglerna kom slutat med avgift på kortköp. Maria Nylund starkt kritisk till reglerna om inte bankerna följer efter och visar lite god vilja.

- Vi lever på provision och kan inte höja priset på tobak, spel och postutlämning. Vår omsättning är svår att balansera.

På grund av kostsamma avgifter på kredit- och företagskort försvinner en stor del av Spelbutikens provision ned i bankens fickor. Att ta 40 kronor för en läsk som kompensation är inte aktuellt.

Petra Bockholt- Berggren på Petras skafferi har aldrig tagit ut kortavgifter men funderat mycket på frågan och lagstiftningen.

- Handlarnas möjlighet försvinner, men bankerna, som ju också är näringsidkare, behåller sin. Det slår främst mot oss småföretagare som inte har samma möjlighet att förhandla avgifterna med banken.

Helins Bokhandel har heller aldrig tagit ut kortavgifter. Karin Helin säger att beslutet togs tidigt och att verksamheten inte berörts så mycket.

- Bankernas avgifter påverkar naturligtvis även oss, men våra produkter balanserar åtminstone varandra. Det är mycket värre för handlare som inte har den möjligheten, säger Karin Helin.

Mer läsning

Annons