Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handläggare om Biltemas skylt: "Blev aldrig någon diskussion"

/

Biltemas etablering togs emot med öppna armar av Bollnäs politiker. Någon diskussion om den höga, upplysta reklampelaren blev det aldrig, enligt bygglovshandläggaren Bo Pettersson.
– Det var ingen i politiken som lyfte upp det heller, säger han.

Annons

Etableringen av Biltema har hyllats av många, som anser att kedjans intåg i Bollnäs kommer att bli ett lyft för hela staden.

För tillfället håller byggarbetarna på att färdigställa Biltemas nya lokaler på Bollnäs Norr. En del av bygget som redan är färdig, och som knappast undgått någon som kört förbi området, är affärskedjans reklampelare. Med sina 36 meter är det den klart högsta reklamskylten i Bollnäs.

Läs också Malena Hildings ledare: "Och störst av allt är Biltema"

Trots att många har reagerat på skyltens storlek fanns det enligt Bo Pettersson, handläggare på samhällsbyggnadsenheten på Bollnäs kommun, inget kommunen kunde ha gjort för att påverka skyltens utformning.

I artikeln ovan berättar Bo Pettersson att skylten fanns med i bygglovshandlingarna men att då detaljplanen bara reglerar höjden på byggnaden och kommunen saknar ett skyltprogram finns inget stöd att luta sig på.

– Tyvärr är vi bakbundna på det viset, säger han.

Läs även: Då öppnar Biltemas butik i Bollnäs

Enligt Bo Pettersson skräddarsydde politikerna en detaljplan åt Biltema. Han påstår att de först utökade byggrätten, sedan ändrades den tillåtna höjden på byggnader och i slutändan behövde inte Biltema sänka golvnivån heller.

I samband med bygglovshandläggningen yttrade sig fyra så kallade sakägare (en sakägare är en person som anser sig bli påverkad av planerna). Ingen hade dock något att anmärka på Biltemas planer – men av dessa var det flera som inte förstod att skylten skulle bli så hög, något som framgått när tidningen pratat med dem.

I efterhand konstaterar Bo Pettersson att det inte går att göra något åt skyltsituationen.

– Det är någon privatperson som har hört av sig. Men vi har bara svarat visst är den stor, men sedan hänvisat till det faktum att vi saknar stöd för att säga att den inte får vara så stor, säger han.

Att många inte förstod hur stor skylten skulle bli kan bero på att utformningen av reklampelaren endast berörs på en sida i bygghandlingarna. Enligt Bo Pettersson fördes heller aldrig några diskussioner kring den.

– Nej, det gjorde det inte. Det var ingen i politiken som lyfte upp det heller, säger han.

Mer läsning

Annons