Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill bryta okunskapen om funktionsnedsatta

I 20 år har han kämpat för att få in fler funktionshindrade på arbetsmarknaden. Bollnäsbon Klas Tviksta är nominerad till det prestigefyllda "Visa Vägen-priset" i kategorin "Årets eldsjäl".

Annons

Läs även: Proffstestarna gör hinder till resurser

Han beskriver sitt arbete som enträget och outtröttligt. Klas Tvingstad vill bryta arbetsmarknadens barriärer och inkludera fler funktionshindrade. Nu är han en av de regionala finalisterna till Samhalls årliga "Visa Vägen-pris". En utmärkelse som delas ut till den person som gjort mest för att öppna upp arbetsmarknaden för funktionsnedsatta.

Läs även: Sociala företag ger fler jobb

Varför blev just du nominerad?

– Genom mitt yrke på arbetsförmedlingen i Bollnäs arbetar jag dagligen med att hjälpa funktionsnedsatta till anställning. Jag försöker etablera kontakter med arbetsgivare och hitta lösningar på hur olika arbetsplatser kan anpassas. Alla har rätt att delta i samhällslivet och jag brinner verkligen för mitt uppdrag.

Vad finns det för inställning bland arbetsgivare?

– Den är förvånansvärt bra, i dag finns det än mycket större kunskap än vad det gjorde för 20 år sedan. Men det är klart att det fortfarande finns en del fördomar, mitt jobb är att bryta dem.

Vad skulle det innebära att vinna "Årets eldsjäl"?

– Att bara vara nominerad är en bekräftelse på att någon tror på mina insatser. I framtiden vill jag få fler arbetsgivare att se vilka resurser som finns hos olika människor. Det handlar om att försöka anpassa och designa samhällssystemet så att det svarar upp mot den enskilda människans behov.

Läs även: Mässa där alla ska vara i fokus

Mer läsning

Annons