Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han vet mer om Linda Chens död"

/
  • Försvarare Peter Althin pratar med journalisterna efter att hans klient släppts ur häktet efter att ha varit misstänkt och häktad för mord på sin sambo.

35-åringens teaterspel är inget bevis även om han vet betydligt mer om sambons död än han vill berätta. Så domen slutar på ett år och sex månaders fängelse för brott mot griftefriden.

Mordet på Linda Chen frias han däremot från.

Annons

– Med tanke på hur åtalet såg ut är det mycket tillfredsställande. Det är en viktig dom och en rimlig slutsats med tanke på att åklagaren inte kunde bevisa det viktigaste, dödsorsaken och när, var och hur, säger mannens advokat Peter Althin till TT.
Redan för en dryg månad sedan stod det klart att tingsrätten inte tycker att bevisen håller för mord, dråp eller vållande till annans död. Var, när och hur saknas liksom ett entydigt motiv.
– Vi konstaterar ju att de uppgifter som mannen lämnar om hur Linda Chen försvann och sedan hittas, de stämmer inte helt enkelt, säger lagman och domare i rättegången Lars Eklycke. Han är överbevisad om att veta betydligt mer om Linda Chens död än vad han har berättat under rättegången och vi kom fram till att det är han som måste ha placerat den döda kroppen där den hittades och också täckt över den med ris och annat växtmaterial.

Men trots lögnerna döms inte mannen, som tidigare varit bosatt i Bollnäs, för att ligga bakom sambons död. Lars Eklycke ser två möjliga orsaker till att 35-åringen ljuger.
– Ett motiv kan vara att han vill skydda sig själv från en fällande dom om mord eller vållande till annans död, säger lagmannen. Det kan också vara så att han vill skydda sig från misstankar från att ha varit inblandad i hennes död trots att han inte har haft någonting med den att göra. Det kan trots allt finnas en möjlighet att hon har dött på ett naturligt sätt.

Åklagare Ulrica Selderman menar att domen var väntad även om hon och kollegan Niclas Eltenius bedömde att bevisningen skulle räcka till fällande dom även för mord.
– Vi tyckte att straffet skulle bli närmare två år än vad det blev men är ändå i linje med vårt yrkande, säger Selderman.
Hon är medveten om utredningens stora problem; att det inte gått att fastställa någon dödsorsak. När båda åklagarna är tillbaka från semestern ska de gå igenom domen.
Tingsrätten konstaterar ju ändå att 35-åringen lämnat oriktiga uppgifter till polisen. Hade ni kunnat göra något annorlunda i rättssalen för att få honom att berätta?
– När allt är klart får vi göra en utvärdering av vår insats, säger Ulrica Selderman. Det gjorde vi i och för sig efter varje förhör. Men vi får fundera på om man skulle kunnat göra annorlunda.
Varken åklagarna eller försvarsadvokat Peter Althin vill i nuläget ta ställning till om domen kommer att överklagas till Svea hovrätt. De har till den 4 augusti på sig.

Eva-Lisa Wallin

Mer läsning

Annons