Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han springer och skriver för hälsan och livet

/

Som liten grabb hemma i 1940-talets Norränge sprang han för att bli en ny Gunder Hägg. I dag springer han för hälsa och livskvalité. I boken Spring delar 83-årige Eric Berglund med sig av sina erfarenheter från ett långt löparliv på vägar och stigar.

Annons

– Jag har haft bråttom jämt. Bättre det än att dra saker i långbänk.

Kanske ligger förklaringen till hans livslånga fascination för att springa någonstans i det uttalandet. Eric Berglund spricker upp i ett av många soliga leenden där han sitter med en kopp kaffe hemma vid köksbordet i Norränge.

Läs också: Från soffpotatis till topplöpare – Lars lyfte ur tv-soffan

I över sjuttio år har han sprungit i stort sett varenda dag. Året runt, oavsett väder. De dagar han inte har tagit sig en löprunda är lätt räknade – i Eric Berglunds bok är en dag utan löpning ingen bra dag.

– Jag springer för hälsans skull, det är det som är viktigt nu. Och jag tror att löpningen har gjort sitt till för att jag har fått behålla hälsan.

En gång i tiden sprang han för att bli lika bra som Gunder Hägg, barndomsidolen. När medeldistanskungen Hägg satte världsrekord på löpande band under tidigt 1940-tal blev den tioårige Eric Berglund både imponerad och inspirerad.

– Ja, det satte igång något i mig. Jag blev som tokig i löpning, jag ville springa jämt.

Läs också: Sega löpare och starka känslor

Och visst gav det resultat. Några år senare sprang Eric specialdistansen 3 000 meter så snabbt att han var och snuddade vid distriktsrekordet med en tid på drygt 8.40.

– I dag tar samma sträcka femton minuter för mig, men det är fortfarande lika roligt att springa, ler han.

Som veteran har Eric nått sina största tävlingsframgångar. Härom året vann han Lidingöloppet i klassen för 80-åringar. En klase SM-guld och ett VM-brons finns också på meritlistan.

Löpningen har varit hans liv, eller åtminstone en väldigt stor del av det. Nu har han skrivit en bok om sitt liv som löpare, från barndomen och fram till idag. Förhoppningen är att kunna inspirera andra till att börja med regelbunden konditionsträning och upptäcka löpningens magi.

Han kallar sig själv "hobbyförfattare" och nyligen färdigställda Spring är hans femte bok, den andra med löpningen i fokus.

– Den handlar en hel del om mina egna erfarenheter av löpning genom livet, vad det har betytt för mig att springa.

Läs också: Tuffare utmaningar är trenden

Boken är lättillgängligt, och ofta vackert, skriven. Författaren tycker om att framställa löpningen på ett väldigt romantiskt, nästan poetiskt, sätt. Det märks att han verkligen älskar att springa.

Andra stycken är ren information, enkla och handfasta tips för löpning och konditionsträning.

Extra tyngd får boken genom hjärtläkaren Eskil Hammarström, som har skrivit baksidestexten. "Det finns mycket att lära och vägledas av i denna bok, skriven av en man som vet han talar om", skriver Hammarström som anser att bokens innehåll "står i god samklang med vad den medicinska vetenskapen idag anser om vårt behov av regelbunden fysisk träning".

Sammantaget är Spring en himla trevlig bok som är lätt att ta till sig av och känna igen sig i för alla motionslöpare. Eric Berglund är en så skicklig berättare att boken går att läsa med behållning även för den som inte är intresserad av att springa – men risken, eller snarare chansen, är uppenbar att inspiration till en och annan löprunda infinner sig i samband med läsningen.

Mer läsning