Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han siktar mot ett liv med hästar: "En dröm är att ha ett eget stall"

/

Simon Wall från Arbrå tog studenten från Nytorps hästgymnasium i juni. Nu är han diplomerad travhästskötare samt ridhästskötare på väg mot travlicensen. Dessutom ägare till ett alldeles nytt föl. Vi hälsade på honom, Honey och Rosé i hagen.

Annons

I chokladbrun päls likt sin mamma, och med två karakteristiska virvlar i pannan, trivs hon som allra bäst på grönbetet på ängen. Hon hoppar mest omkring i gräset, med en sådan fart att hon nästan snubblar över sig själv. Det måste såklart vara svårt att vara still, när man som endast en månad ungt föl har så mycket nytt och spännande att upptäcka i världen. Den 17 maj föddes det lilla fölet Rosé, hemma på gården i Vallstaskogen. Mamman heter Honey, är 8 år och är Simons häst. Dräktigheten för mamma Honey gick relativt smidigt, men hon gick över tiden 17 dagar.

– Det är nästan tre veckors övertid enligt vad man beräknar. Det kan vara tufft för en hästmamma, det var Honeys första föl. Och tufft för en nyfiken Simon som bara väntat och väntat, haha. Det var en omtumlande födsel, men det är en dag som jag aldrig kommer glömma. Rosé växer otroligt snabbt nu, men hon var storväxt redan när hon föddes. Att ha få varit med redan från hennes första små steg är något som jag tycker är väldigt fint. Det är så spännande att se vad det ska bli av henne.

Simon har otroligt lätt till skratt, han är både lugn och fartfylld som person. Häromveckan tog han studenten, och i sommar ska han arbeta.

Se även: Många känslor när Nytorps studenter går ut – se bildspel här

– Studentveckan var obeskrivligt kul. Man vill bara göra om det, och det är jag nog inte så ensam om att känna bland årets studenter. Men var sak har sin tid, det är skönt att det är över samtidigt som det är tråkigt så klart. Jag är praktiskt lagd och inte så intresserad av de teoretiska ämnena, därför valde jag att gå ett yrkesgymnasium efter högstadiet. Att Nytorps Hästgymnasium låg på hemmaplan i Arbrå var ett bra sammanträffande. Det fanns liksom inga alternativ för mig när jag skulle välja linje, det kändes naturligt att jag skulle satsa på något jag var intresserad av och älskade att hålla på med. Man kan plugga vidare också, men jag är ganska skoltrött nu efter tre år, så det får bli något års studiepaus nu. Det är inte bråttom och jag tror att det är dumt att skynda på någonting även om jag vet vad jag vill gå. 

Han är nu både diplomerad travhästskötare och ridhästskötare. Det är ett tillval som man gör i den inriktning man går, om man vill ta den ena eller ta båda. 

– Min ridlärare sa ofta att problemet med mig var att jag "plockade ur alla påsar". Men det är lite så jag vill ha det och det fanns en liten tanke bakom från min sida, tror jag. Jag vill ha erfarenhet från både travområdet och ridhästområdet och det var min grundtanke, när jag väl hade chansen att få tips och erfarenhet av många bra lärare. En dröm jag har inför framtiden är såklart att ha ett eget stall, och att driva en uppfödning någon gång i livet. Delmålet för nu är att ta färdigt min travlicens, och köra första loppet innan det här året är slut. Jag tror mycket på att sätta upp delmål i en process, det är viktigt för att komma framåt.

– Ryggsäcken är packad med erfarenhet efter tre år på Nytorps hästgymnasium, var vi hamnar sedan återstår att se. Men till att börja med ska jag i sommar ha riktigt kul med mina kompisar, jobba lite och mysa med hästarna. 

Läs även: Lantbruk tycks locka allt fler

Mer läsning

Annons