Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han hoppas på ny borgerlig allians

/
  • Anders Bergsten flyttade ofta som barn och har ingen egen hembygd. Men sedan 1974 har han bott i Rengsjö – och i hembygdsbyn känner han sig hemma.

Häromnatten drömde han att det nystartade Bollnäspartiet fick sju mandat i kommunvalet – och att Kristdemokraterna gick framåt.

- Men jag vaknade innan jag fick veta hur det gick för oss, säger Anders Bergsten som är förstanamn på KD:s fullmäktigelista.

Annons

I dag har hans parti två mandat i fullmäktige – och sanndrömmare eller inte, så är målsättningen i valet en dubblering. Nu ser han fram emot valdagen, att allt äntligen blir klart.

- Det är slitigt att vara fritidspolitiker i valrörelsen, med mycket jobb som inte syns. Och så är det tråkigt med överbudspolitiken. Hur ska folk i allmänhet kunna ha koll, när alla partier kan tyckas så otroligt lika?

Kristdemokraterna förknippas ofta med frikyrkorörelsen, men man behöver inte vara religiös för att rösta på partiet, påpekar Anders Bergsten.

- Det frikyrkliga inslaget är mindre än tidigare och många är inte medlemmar i Svenska Kyrkan heller. Men jag tror att våra grundvärderingar – den gamla kristna etiken med Tio Guds bud – delas av väldigt många.

Själv har han ingen anknytning till frikyrkorörelsen, men är kristen och medlem i Svenska Kyrkan – och kyrkvärd i Rengsjö. KD-medlem och aktiv i politiken blev han först 2002, efter att ha läst partiets principprogram.

- Valet gick bra och hux flux blev jag vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den borgerliga alliansen, som vann valet då, är numera splittrad och KD brukar räknas till högeroppositionen i kommunfullmäktige (där C och S styr i dag).

- Ja, vi och Moderaterna är "tight" – och efter valet vill jag hålla en dörr öppen för Bollnäspartiet, om de kommer in. Men för att få majoritet måste vi ha med Centern också – och kanske kan Ingvar Persson (M) fixa det. (Hans fru Karin Ånöstam toppar Centerns lista).

Samtidigt är det synd att Ingvar Persson har stängt dörren till Folkpartiet, med Ingrid Hammarberg i ledningen, tycker Anders Bergsten:

- Den gamla alliansen borde kunna hålla ihop – och Ingrid och jag gick väldigt bra ihop i barn- och utbildningsnämnden under förra mandatperioden.

För framtiden efterlyser Anders Bergsten kommunala satsningar även i "förorterna" Rengsjö, Arbrå och Kilafors – till exempel en ny fördjupad detaljplan för Rengsjö centrum. Samtidigt vill han se fler anställda på kommunens näringslivskontor – och återinföra skolskjuts till valfri skola i kommunen.

- Det fria skolvalet är ju inte fritt, så länge barnen inte får skolskjuts till vald skola.

Galleriaplanerna på Brotorget har sysselsatt kommunens politiker de senaste åren:

- Brotorget gick snett och det har skapat mycket elände och sorg. Det var ingen som ville ha den där grusöknen, men tiden och den ekonomiska krisen gjorde att vi hamnade i detta. Och nu blir det ändå som jag och Ingvar Persson ville – ett nytt handelshus med möjlighet att påverka utseendet.

Anders Bergsten utesluter inte ett kommunalt återköp av den del av torget som inte blir bebyggd, men tycker samtidigt att det ligger i entreprenörens intresse att skapa en trevlig miljö där.

När det gäller ångbåten Warpen (där ångbåtssällskapet vill ha ett kommunalt lån på 1,5 miljoner kronor, för att båten inte ska återgå till förre ägaren Thomas Perzon) är Bergstens inställning klar:

- Det är viktigt att vi räddar ångbåten. Den är unik.

Mer läsning

Annons