Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han driver Hälsinglands snabbast växande företag

/
  • De flesta jobben är i Stockholm, men företaget gör också en del lokala jobb. Bland annat är man involverad i järnvägsarbete i Kilafors.
  • Här började Lars-Åke Jonsings förtag. Då gjorde han all maskinunderhåll under en nu riven carport.
  • Det är inte bara grävarbete, maskinerna ska också underhållas.

Under finanskrisen var det tufft för Lars-Åke Jonsing. Ingen av de tre anställda behövde sägas upp, men maskiner fick säljas. Nu, sex år senare, har företaget 20 anställda och är Hälsinglands Gasell.

Annons

Dagens industri utser varje år de snabbast växande företagen i landet till Gaseller. Några av kraven är att företaget haft en rejält ökande omsättning de senaste tre åren och minst tio anställda. Ett företag som nominerats i år är Jonsing Gräv & Entreprenad i Sörfly, Kilafors.

Läs mer: Kilaforsföretag blev bästa hälsingegasell

– Det är roligt. Inte för att jag tävlar, men det är skoj och känns att vi uppnått något, säger företagets ägare Lars-Åke Jonsing om nomineringen.

Och nu på onsdagskvällen hålls Di Gasell-galan i Falun. Här blev det nyligen klart att företaget är näst bäst i Gävleborg, och bäst i Hälsingland.

Läs mer: Tungt drag i växande verkstad i Söderhamn

Företagets utveckling de senaste åren är minst sagt imponerande. Men för Lars-Åke Jonsing började yrkesbanan i grävbranschen redan för 30 år sedan, då som anställd.

– Jag minns att jag började fundera på att starta eget 2001, men gruvade mig lite, berättar han.

Men för tolv år sedan tog han steget och ansökte om att få starta eget-bidrag från arbetsförmedlingen och skulle få gå en kurs i att starta eget. Men strax innan kursstarten blev han kontaktad av ett företag som ville ha hjälp.

– Jag hade en gammal grävmaskin hemma på gården och fick förfrågan om att göra ett jobb. Men om jag tog jobbet skulle jag inte kunna gå kursen och få bidraget.

Lars-Åke Jonsing valde jobbet och sedan har det rullat på. Till en början var han ensam och skötte allt på egen hand. Allt från grävarbete till maskinservice och pappersarbete.

Efter två år, 2005, fick han sin första anställda och 2007 övergav han den enskilda firman och bildade aktiebolag.

Men 2009 kom bakslaget. Finanskrisen som börjat i USA året innan blev också kännbar för Lars-Åke Jonsing i Sörfly.

– Då var det tufft och vi fick avveckla från fyra maskiner till två och börja om från början så att säga.

Efter den prövningen har det gått bra, otroligt bra. Tre anställda har blivit 20, finanserna har blivit stabila och två maskiner har blivit 24 stycken.

– Det finns de som sagt att jag ska akta mig så att jag inte får växtvärk, men det har gått bra. Här är vi i dag och nu gasar vi.

Envishet och mycket jobb ser han som en förklaring till framgångarna. Själv har han jobbat i stort sett jämt, men senaste året har han börjat kunna dra ner lite på tempot.

– Nu går jag inte ut och skruvar på helgerna när jag är ledig och har lämnat över pappersarbetet till Kina (hustrun).

Trots tidigare bakslag är han inte orolig för framtiden.

– Det är många miljoner att bolla med nu. Men det har blivit så och jag är kanske lite tokig som vågar satsa, säger han.

Läs om tidigare års Gasellföretag:

Lokalt åkeri med bra snurr växer

Hudikföretag gasellvinnare

Byggföretaget som växer så det knakar

De är årets Gasellföretag

Mer läsning