Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han cyklar för livet

/
  • Nu har den cyklande tysken hälsat på i Bollnäs.
  • Hans enda reskompisar är de tre hundarna Yanok, Chenook och Nanook.
  • Han har själv besegrat cancer och föreläser nu om vikten av att tro på livet för andra cancersjuka.
  • Hela ekipaget, inklusive hundarna, väger ungefär 250 kilo. – I uppförsbackarna känns det som att benen ska explodera, säger han.
  • Randolph Westphal har cyklat i 22 år. Hittills har han tillryggalagt en sträcka motsvarande 4 varv runt jorden.
  • På grund av mycket motvind hade Randolph fått tagit bort skylten från cykeln.

Tysken Randolph Westphal har cyklat fyra varv runt jorden till förmån för sjuka barn. Med en stor skylt och sina tre grönlandshundar väcker han mycket uppmärksamhet efter vägarna.
I går mellanlandade han i Bollnäs kommun.

Annons

Randolph Westphal var 29 år gammal när han för 22 år sedan fick veta att han hade cancer. Efter sjukhusvistelsen bestämde han sig för att det fick vara slut med det liv fyllt av negativ stress han dittills levat.

Han beslutade sig för att cykla igenom resten av livet. Först gav han sig iväg till USA och cyklade över kontinenten. Tre månader senare var han i Kanada.

Sedan dess har han cyklat vidare och hunnit trampa motsvarande fyra varv runt jorden. Men det har inte varit helt ofarligt.

I Argentina blev han påkörd av en lastbil. En av hundarna dog och Randolphs ena ben blev söndertrasat.

Tillfrisknandet efter olyckan tog fem år. Från början kunde han varken röra sig, tala eller minnas vem han var. Men han har inte gett upp, utan fortsätter att cykla.

– Jag inspireras av människorna jag möter efter vägarna och min övertygelse att jag gör något bra för andra, säger Randolph Westphal.

Under den här cykelturen samlar han in pengar till en tysk hjälporganisation för sjuka barn runtom i världen. Fram på cykeln har han en stor skylt med ett hjärta och kampanjens titel "Ein herz für kinder" – ett hjärta för barn.

Men insamlingen går trögt och det är långt kvar till det uppsatta målet på 500 000 euro.

– Antagligen måste jag åka runt jorden en gång till för att få ihop pengarna. Men jag är 51 år och börjar bli för gammal för det här, säger han.

Hemma i Tyskland lever han på grund av olyckan som sjukpensionär, men han har hittat bra sponsorer som hjälper honom ekonomiskt. Folk han möter längs vägarna brukar också hjälpa till och som regel kan han bo gratis på hotell.

– Men jag har bott tio år i tält också. På senare år har jag däremot upptäckt att hotellen brukar vilja bjuda mig på husrum, säger han.

Han började sin resa i Tyskland och fortsatte genom Nederländerna, Danmark och Norge. Från Sverige ska han åka vidare till Finland och sedan tillbaka till Tyskland.

– I Norge drattade jag på näsan ett antal gånger, vägarna var så branta och hala där. Men i Hälsingland verkar de värsta bilförarna i hela världen finnas. Folk verkar glömma bort respekten för livet när de sätter sig bakom ratten, säger Randolph Westphal.

Efter att ha vilat upp sig en natt på Scandic Hotell i Bollnäs, reser han i dag vidare. Nästa stopp blir Falun och Borlänge. Där tänker han stanna i tre dagar.

Mer läsning

Annons