Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är ny präst i Bollnäs: "Jag vill att alla ska känna sig välkomna"

/

Bollnäs församling har fått en ny präst och arbetsledare – Gävlebördige Daniel Andrén.
– Jag hoppas att det här blir en givande tid i mitt och medlemmarnas liv.

Annons

Läs också: Nya kyrkoherden på plats i Bollnäs

Daniel Andrén möter upp utanför kyrkoporten. Han har precis avslutat sin andra dag som arbetsledande komminister och präst i Bollnäs församling. Inne i kyrkan slår vi oss ner i ett litet rum innanför köket. Den välbekanta tonen från facebook-chatten plingar till i Daniels mobil. Han suckar:

– Den här måste jag stänga av, annars slutar det aldrig låta.

Präst har han varit i ett år, dessförinnan kantor. Och från och med den här veckan är Daniel Andrén arbetsledande komminister i Bollnäs församling. Han kommer direkt från en tjänst som präst i Ockelbo, och förhoppningarna på den framtida arbetsplatsen är höga.

– Jag vill att det här ska bli en givande tid i mitt och medlemmarnas liv. Jag hoppas på att, tillsammans med mina kollegor, skapa en öppen mötesplats för Gud och människor. Där alla känner att de duger, och är välkomna.

Drömmen om prästyrket har funnits med sedan barnsben. Daniel beskriver det som en "inre kallelse". Att bli insläppt i sina medmänniskors verklighet, i svåra och ljusa stunder, är det största med arbetet.

– I mina ögon låter en bra präst jaget stå tillbaka. Man är prestigelös.

Förutom de sedevanliga uppgifterna, som att hålla i gudstjänster, kommer Daniel att leda och handlägga den verksamhet som pågår inom Bollnäs och Regnsjö församling.

Läs också: "Problemet i kyrkan är personalen"

Du kliver in i en arbetsmiljö som har varit omdiskuterad i media, vad tänker du om det?

– Jag har svårt att uttala mig om det. Allt jag vet är det jag har läst. Men jag tänker att den här typen av konflikter uppstår i andra verksamheter också. Det är ett bevis på att kyrkan är en organisation med människor.

Daniel Andrén kommer att pendla mellan bostaden i Gävle och arbetsplatsen i Bollnäs, någon given koppling till kommunen har han inte, och när jag frågar honom om vad han kan om orten svarar han:

– Jag har hört att Bollnäs röstades fram till Sveriges fulaste stad en gång i tiden. Men jag håller inte med!

Läs också: Lena Wängmark ny kyrkoherde i Ovanåker efter sluten omröstning

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning