Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämtningen av "röda lådan" upphör

/
  • Borab-kvartett. Frida Löberg, informatör, Håkan Andersson, renhållningschef, Dan Nordin, vd och Magnus Westlin, projektledare.
  • Från och med årsskiftet upphör hämtningen av de röda lådorna för farligt avfall.

Från och med årsskiftet kommer Borab att upphöra med hämtningen av de röda lådorna för farligt avfall. I stället införs en bemannad mobil insamlingsstation för det farliga avfallet.

Annons

Systemet med "röda lådan" – totalt finns omkring 15 000 lådor ute i hushållen i Bollnäs och Ovanåkers kommuner – har funnits i cirka 20 år, men från och med 2016 kommer det att upphöra.

– Reglerna för transport av farligt avfall har blivit hårdare och hårdare, det gör att vi nu måste ändra vårt sätt att arbeta, säger Magnus Westlin, projektledare hos Borab.

Det nuvarande systemet, där odefinierat farligt avfall hämtas in direkt från hushållen, gör det omöjligt att upprätta ett transportdokument som följer de gällande bestämmelserna, enligt renhållningschef Håkan Andersson:

– Ett transportdokument måste finnas, det är ett krav. Det senaste halvåret har reglerna skärpts så pass mycket att vi inte längre kan följa lagstiftningen, så det här är en förändring vi måste göra.

I stället för de röda lådorna inför Borab ett system med en mobil insamlingsstation för farligt avfall. Den mobila stationen kommer att ställas upp på sammanlagt 51 olika platser i Bollnäs och Ovanåkers kommuner under två veckor på våren och två veckor på hösten. Stationen blir bemannad och kommer att stå på varje uppsamlingsställe under en timme, kvällstid.

Hittills har kunderna kunnat få farligt avfall hämtat från tomten, nu krävs att kunden kommer till den mobila stationen på ett bestämt klockslag.

Ser ni någon risk att den här förändringen leder till att mindre farligt avfall lämnas in?

– Den risken finns. Men alternativet är att ha en verksamhet som är olaglig, och det går ju inte, säger Håkan Andersson.

Det nya systemet ställer också högre krav på att kunden vet vilken typ av farligt avfall som lämnas in.

– Vi måste veta vilken typ av avfall det rör sig om för att kunna transportera det lagligt, säger Magnus Westlin.

Om kunden inte vet vilken typ av farligt avfall det rör sig om, och om inte heller personalen på den mobila insamlingsstationen kan identifiera det, så kan det bli så att kunden själv måste transportera det till Borabs fasta återvinningscentral i Bollnäs eller Edsbyn. För privatpersoner finns nämligen inga bestämmelser om hur farligt avfall ska fraktas.

Håkan Andersson tror dock att det scenariot kommer att vara ytterst ovanligt:

– Ungefär 80 procent av allt farligt avfall är färger och oljor oftast vet kunden själv vad han eller hon kommer med för avfall. Och när det gäller att bestämma vilket avfall det rör sig om så kommer man alltid väldigt långt vid en personlig överlämning.

Håkan Andersson välkomnar också avskaffandet av de röda lådorna ur en ren säkerhetsaspekt. Det är helt enkelt inte optimalt att människor ställer ut farligt avfall i grindhålet, i en plastlåda som är lätt att öppna.

– Det här är en ansvarsfråga för oss också. Det ska inte kunna ske att exempelvis ett barn kommer till skada för att det stått farligt avfall lättåtkomligt i röda lådan.

Mer läsning