Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland centrum för filmproduktion

/
  • Håkan Karlsson, Kilafors, är en av de drivande krafterna bakom The Cloud Resource.

The Cloud Resource heter ett projekt som ska knyta samman filmarbetare i Gävleborg och Dalarna till ett nätverk. Inriktningen ska ligga på filmproduktionens efterarbete som består av klippning, ljud- och ljusläggning.

Annons

Med hjälp av tre miljoner kronor per år, under tre års tid, hoppas projektet öppna ögonen på filmbranschen för den kompetens som finns i vår region.

Filmbranschen är av tradition konservativ. Därför är det svårt att få produktionsbolagen att anlita folk som inte sitter i Stockholm eller andra större orter. Men om Håkan Karlsson, filmklippare i Kilafors, får som han vill kommer det snart att bli ändring på det.

Han har visioner om att Gävleborg och Dalarna ska kunna bli ett centrum för postproduktion (efterarbete) av filmer.

- Som det är nu måste de flesta som vill jobba med film flytta till Stockholm för att få jobb, säger Håkan Karlsson. Men även om inspelningarna görs på andra håll finns i dag tekniken för att sköta efterarbetet härifrån.

Men av tradition sker det mesta filmarbetet fortfarande i Stockholm. Pengarna som projektet nu har sökt från sammanlagt tio kommuner i Gävleborg och Dalarna, Region Dalarna/Gävleborg och Tillväxtverket, ska användas för att locka branschen att prova något nytt.

- Kan vi locka bolagen att anlita tjänster från vårt nätverk genom att köpa marknadsföringsplats i deras produktioner tror vi att fler kommer att våga chansa på personal från vår region, säger Håkan Karlsson.

Förutom att vi behåller filmarbetarna i regionen ska det här också kunna locka hem hälsingar i förskingringen, som tröttnat på Stockholm och gärna flyttar hem igen.

Projektet ska enligt planerna inledas vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons