Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland blev hemma för familjen från Holland: "Här har vi fått det liv vi drömt om"

/

Det var under en barndomssemester vid Klarälvens vatten som Jan Mooijs dröm om att få leva i Sverige vaknade. Nu – 20 år senare – lever han med fru och barn som bönder i Söräng utanför Bollnäs. Familjen Mooij ångrar inte en sekund att de flyttade från Nederländerna.

Annons

Två hundar viftar glatt på svansen när jag svänger in på gården och några höns flyttar sig undan bilen. Adressen är Staterna, Söräng och grusvägen har lett mig upp till gården "Spörns" som ligger på en höjd med utsikt över gröna åkrar. Längre bort skymtar älven Voxnan. Här har familjen Mooij – som består av Jan, Stephany och snart tvååriga Fenna – bott i snart ett år.

– När jag gick in i huset för första gången kände jag direkt att här vill jag bo, säger Stephany.

Läs även: Från Sacramento till Vattrång – Adam Bradley startar nytt: "Sverige erbjuder ett gott liv"

Jan tillbringade många barndoms somrar i Sverige. Familjen turistade efter Klarälven i Värmland och trakterna kring Siljan i Dalarna. Någonstans där och då väcktes hans dröm om att någon gång bosätta sig i Sverige.

– När Stephany och jag träffades berättade jag ganska snart om min dröm om Sverige. Vi besökte Sverige och gjorde en resa under alla årstider för att känna oss för. Sedan började vi dela samma dröm, säger Jan.

Den första vintertrippen till Sverige bjöd på minus 28 grader och en meter snö. Men den svenska vintern var inget som avskräckte makarna Mooij. Snarare tvärtom:

– Det finns varma kläder. Det är inte så roligt med vintrar i Nederländerna som ofta är regniga och blåsiga. Jag vill hellre ha snö och kallt, det är fantastiskt vackert i Sverige även på vintern, säger Stephany.

Familjen började därför leta efter hus i Mellansverige. Tack vare internet fann de sitt paradis utanför Bollnäs, en stor gård med åkermark och skog. Jan arbetar som arborist och driver Spörns Trädvård. Han börjar också så smått skaffa fler och fler djur. Drömmen är att bli köttbonde och han siktar på att ha 40 kor. Stephany är utbildad veterinärassistent och är just nu föräldraledig med dottern Fenna. I augusti kommer en fjärde familjemedlem och alla är förväntansfulla.

– Här har vi fått det liv vi drömt om, säger Jan och ler.

– Nederländerna är lika stort som Hälsingland och det bor 17 miljoner invånare där. Vi skulle aldrig hitta ett sånt här ställe där, säger Stephany.

I det förra hemlandet fanns det inte en rimlig chans för dem att köpa en gård i samma storleksklass som den de i dag äger. Huspriserna är höga, för att inte tala om priserna för en gård. Deras idyll har nu inspirerat fler i släkten att göra samma sak. Just nu letar Jans föräldrar efter ett eget hus i trakterna kring Söräng.

– När familj och vänner kommer hit på besök förstår de varför vi valt att flytta, säger Jan.

Läs även: Pensionärstorp blev modernt nybygge: "På landsbygden kan man bo för lite pengar"

När vi träffas står sommaren för dörren och den skira grönskan är bedårande. Deras allra första vinter i Hälsingland känns avlägsen nu – en vinter så kall att en vattenledning frös sönder och familjen blev utan vatten i fem dygn. Allting löste sig och det är numera ett minne som de ler åt. Flytten har motsvarat alla deras förväntningar.

– Alla är så hjälpsamma här. Det är lätt att få kontakt med grannarna och många söker kontakt, säger Stephany.

Trots att de bara har bott i Sverige en kort stund kan paret prata väldigt bra svenska. De hade önskat att få gå någon kurs och få svenskalektioner, men eftersom det bara finns kurser på dagtid – när Jan jobbar och Stephany är med Fenna – har det inte gått att lösa.

– Vi läser egna kurser, ser på svensk tv och sjunger svenska barnsånger för Femma. Sen passar vi på att prata med grannar, berättar Stephany.

Familjen har hittat sin tillvaro i Hälsingland. Tack vare goda kommunikationer ligger Nederländerna bara en halv resdag bort, men hittills har de inte längtat tillbaka alls.

– I Nederländerna hade jag en och en halv timmes restid bara till jobbet. Enkel resa, säger Stephany och skakar på huvudet åt det orimliga.

– Vi har en bättre framtid här. Här trivs vi bra, säger de samstämmigt.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons