Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingemålaren Blombergsson firades

/
  • Lars Nylander framför altartavlan i Hanebo kyrka. Jesus i Getsemane invigdes i januari 1838.

200-årsdagen av konstnären Albert Blombergsson högtidlighölls av ett fyrtiotal intresserade i Hanebo kyrka under onsdagskvällen. Efter en kort andaktsstund anknöt kyrkoherde Evan Lager till kyrkans egen altartavla och Blombergssonexperten Lars Nylander inledde sin föreläsning om konstnären.

Annons

I onsdags var det på dagen 200 år sedan 1800-talskonstnären Albert Blombergsson föddes i ett hus bara ett hundratal meter från Hanebo kyrka. Det var sålunda rätt passande att jubileet för den kände målaren firades just här.

I Kyrkbyn, strax norr om Kilafors, föddes han som son till kronofogden Fredrik Blombergsson. Albert skickades till Gävle för att gå i skola men insåg snart att han egentligen ville bli konstnär.

Lars Nylander, från Hälsinge museum, har skrivit en bok om konstnären och beskrev med hjälp av hans konst det liv Blombergsson kom att leva. Det var till slut tack vare brukspatronen Rettig, vid Kilafors järnverk, som han fick sitt genombrott. Rettig beställde nämligen en kopia av altartavlan i Söderhamns kyrka till kyrkan i Hanebo, just den tavla som hänger längst fram i kyrkan än i dag.

Kyrkokonsten kom att bli den viktigaste försörjningskällan för Blombergsson och hans altartavlor hänger i dag i många kyrkor runt om i Hälsingland. Men Blombergssons konstnärskap kan indelas i två delar och när hans kyrkokonst avhandlats fortsatte föreläsningen om den andra delen, hans romantiska naturmåleri i olja, i församlingshemmet. En lämplig plats även det, då där också hänger ett par av Blombergssons verk.

Mer läsning

Annons