Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingehambon 50 år

/

Så återuppstod den, Hälsingehambon, och passade samtidigt på att fira 50 år.

Annons

Hälsingehambons jubileumsupplaga blev en solskenshistoria. Efter en vecka av kyla och regn så kom äntligen solen och värmen igen, som på beställning.

Det var alltså för 50 år sedan som den första hambotävlingen hölls. Det var i TV-programmet Landskapsleken. Då startade dansen i Hårga och avslutades i Järvsö. Så även detta år.

Dansen gick på äng och backar, eller åtminstone runt i ring under strålande sol till spelmännens toner. Det satt ingen hin Onde i toppen på en vresig tall, men de dansade ändå. Glädjen, rörelsen och entusiasmen syntes hos många.

Två som dansade så att publiken röstade fram dem till sin favorit i Arbrå var Frida Ekstav, 8 år, och Filip Carlsson, 9 år. De hade åkt från Vendel respektive Skyttorp för att dansa deras första Hälsingehambo. Efter två avklarade etapper hade nervositeten lagt sig.

– Jag var lite nervös innan, men nu känns det bra, säger Filip Carlsson.

– Det är roligt, säger Frida Ekstav.

En bit ifrån dansbanan satt syskonen Björn, Gunnel och Karin Ingmar.

– Det är härligt att vara här, sa Björn Ingmar.

Han och Karin bor annars i Uppsala och Gunnel i Mockfjärd, men till Hälsingland har de återkommit varje sommar sedan 1959. Så en och annan Hälsingehambo har de tittat på genom åren.

Slutstation för dagen hölls i Järvsö på Stenegård. Finalparen plockades ut och de som tillslut stod som segrare i Hälsingehambon var Sara Uppling och Josefin Brandén för Tensta FDL i ungdomsklassen, Per-Olof Eriksson och Mona Lidberg som dansar för Högbo FDL vann seniorklassen och i huvudklassen segrade Karin Erhardsson och Mikael Eriksson för Hemgårdens FDL och Ljusdals FDL, som tog sin femte titel.

– Det gick vägen, säger Karin Erhardsson.

– Det var jobbigt och vi har fått jobba hårt som alla andra, men vi ville verkligen vinna, säger Mikael Eriksson.

Som premiumkund kan du här se ett maffigt bildspel från Hälsingehambon genom åren!

Mer läsning

Annons