Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingegymnasiet profilerar sig

/

Kommande läsår får programmen på Hälsingegymnasiet i Bollnäs en ny och tydligare inriktning. På naturvetenskapsprogrammet kommer man exempelvis att profilera sig mot medicin och kriminalteknik.

Annons

Till i år har Hälsingegymnasiet ökat ut sitt ursprungliga utbud av det tekniska programmet med ett ekonomiprogram och naturvetenskapsprogrammet. Inför nästa läsår får nu de tre programmen tydligare profiler för att, som läraren och delägaren Dennis Malmberg säger, eleverna ska veta vad de får.

- Men vi vill också skapa en intressant utbildning för eleverna, säger Dennis Malmberg. De ska ha kul på vägen.

Det finns också en pedagogisk poäng med att profilera sig. Genom att konkretisera tunga teoretiska kurser tror man sig kunna öka studiemotivationen genom att ge studierna mer verklighetsförankring.

- När eleverna gör ett dna-test i labbet är nog kunskaperna lättare att ta till sig om man samtidigt för in det i ett sammanhang, att man använder samma teknik för att kolla upp om man kan ha en ärftlig sjukdom eller för att bevisa vem som har befunnit sig på en brottsplats, säger Niklas Dahrén, lärare i bland annat biologi och kemi.

Han ligger bakom mycket av den nya profileringen av just naturvetenskapsprogrammet och har redan nu tjuvstartat med en del av idéerna. Men i full skala kommer de nya profilerna att genomföras till kommande läsår.

Förutom de pedagogiska fördelarna är en tydligare profilering även ett redskap i marknadsföring och konkurrens om elever.

- Dagens elever ställer högre krav på sin rätt till en intressant skolgång, konstaterar Dennis Malmberg. Och det tycker vi att de gör med all rätt, därför vill vi vara tydliga med vad vi har att erbjuda.

Mer läsning

Annons