Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

..Lars-Erik Pherzon, föreståndare på Erikshjälpen i Bollnäs, som är i akut brist av vinterkläder till behövande i Lettland.

Annons

– Det ringer från Lettland nästan varje dag och vill ha hjälp. Vi har beställt en extra långtradare till nästa torsdag och är i behov av att få in massor med vinterkläder och skor. 

Hur mycket kläder behöver ni?

– För att fylla en långtradare behöver vi få in tio ton, vilket förstås är väldigt mycket. En normal vecka får vi in cirka ett ton. 

Och jämfört med tidigare år. Hur står det till med Bollnäsbornas givmildhet?

– Vi har inte märkt av någon nedgång. Tvärtom. Svenskarna i allmänhet är otroligt välvilliga när det gäller att ge bidrag till nödställda. Titta bara på insamlingen till Haiti. Det är bara det att behovet i Lettland är extra stort just nu. 

Hur är situationen i Lettland?

– När vi var där kring jul kom under en dag 300 personer till en kyrka för att få kläder. Under de senaste 15 åren som jag besökt landet har det aldrig varit så dåligt som det är nu. Hjälpbehovet är enormt stort, mycket på grund av det ekonomiska läget i landet. 

Till sist. Vad är din uppmaning till de som har kläder liggande hemma?

– Jag hoppas att människorna engagerar sig och samlar i hop så mycket som det bara går till våra butiker i Bollnäs och Edsbyn. Även affärer som har haft rea och inte sålt slut på allt är givetvis välkomna till oss. Och vi kommer gärna och hämtar om det gäller stora mängder.

 

Mer läsning

Annons