Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktet var ett folknöje

Järnvägsgatan i Bollnäs ses här på en bild från mitten av 1970-talet. Det är en avskalad miljö så till vida att det anrika Järnvägshotellet redan rivits för att ge utrymme för en parkeringsplats.

Annons

Men den gamla järnvägsstationen, uppförd 1878, får stå kvar fram till i september 1987.

I bortre änden av bilden syns också en trevåningsbyggnad i trä (till höger) med en alldeles speciell historia. Det handlar om Fångvårdsstyrelsens transporthäkte, färdigställt i november 1885. Bygget redovisades i den statliga publikationen Sveriges officiella statistik.

Häktet var vad namnet antyder och fungerade för sitt ändamål också de första decennierna under förra seklet.

Fångtransporterna skedde i speciella fångvagnar. Dessa anlände vanligen på fredagskvällarna, varefter fångarna fick övernatta i häktets celler. De fick sedan fortsätta till tingsplatserna i Söderhamn, Hudiksvall eller Ljusdal för rannsakning. En del fördes också vidare till centralcellsfängelset i Gävle.

Många Bollnäsbor förlade fredagskvällarnas promenader till stationen och transporthäktet. De kunde sedan se när fångarna under poliseskort fördes från tågen till häktet – ett något tveksamt folknöje.

Den vita byggnaden på den nya bilden är en kvarvarande rest av gamla stationshusets norra del. Häktet låg ungefär vid infarten till dagens resecentrum.

Mer läsning

Annons