Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunhild lovar fullt ös – ger konsert med musikelever

Först blir det en storslagen show i New York, sen väntar en dundrande Sverigeturné för Gunhild Carling med musiker. I Bollnäs blir det en ny varietéshow där musikelever från Bollnäs Kulturskola får vara med och uppträda.

Annons

Gunhild Carling kan beskrivas som en multiartist som har många strängar på sin lyra. Hon spelar flera instrument, sjunger, dansar och är känd för att överraska på scenen. I januari beger hon sig ut på en omfattande turné runt om i Sverige. När varietéshowen stannar till i Bollnäs – den 26 januari – kommer Gunhild att bjuda på en New Orleans-parad där 25 unga från Bollnäs Kulturskola ska få vara med under en låt för att showa och ta ut svängarna.

– Konserten innehåller även dans, stepp, jonglering och akrobatik. Och rena överraskningar. Jag har mycket planer och många trådar som jag ska få ihop till ett och samma tillfälle, säger Gunhild Carling.

Läs även: Bollnäs kulturskola bäst i länet

Artisten har valt att göra en konsert med elever, just för att inspirera:

– Det här är ett sätt för mig att inspirera barn och unga att spela och jamma jazz. Många tonåriga musikelever brukar kunna lockas av andra intressen och därmed sluta med musiken. Men med häftiga konserter och gemensam spelglädje hoppas jag att vi bibehåller musikintresset. Det skulle kännas roligt om jag kunde bidra med det, säger Gunhild Carling.

Gunhild Carling har länge funderat och drömt om att få ge konserter tillsammans med musikelever. Idén kom när hon såg sin tioåriga dotter ha ett pianouppträdande i Spanien. Applåderna ville inte ta slut och dottern fick ny energi till musiken.

– Jag hoppas och tror att elevernas medverkan på scenen tillsammans med etablerade artister kan ge dem massor av inspiration. Kan vi få fler elever att känna och uppleva musikens magiska kraft har vi lyckats med turnén.

Tillförordnad kulturskolechef Urban Johansson tycker det är en rolig idé att eleverna får vara med i showen:

– Vi ser det som ett bra tillfälle för eleverna att inspireras av etablerade musiker. Eleverna har redan nu fått noter och ska börja öva. Sedan väntar en repetition och de får vara med på en låt under showen. Gunhild har varit tydlig med att de gärna ska kunna låten utantill, så kan de repetera samspel och sväng tillsammans, säger han.

Totalt kommer Gunhild Carling att göra 25 stopp runt om i Sverige. Redan nu ser hon fram emot att uppträda med eleverna i Bollnäs:

– Det är roligt att Bollnäs visat sitt intresse. Jag vet att Bollnäs är en stor kulturstad och att jazzlegenden Stan Hasselgård var från Bollnäs. Jag ser fram emot att göra en dundrande föreställning i Kulturhuset, som passar hela familjen, säger hon.

Nu i höst har Gunhild Carling varit i New York och repeterat inför en av årets stora konserter. Ett större firande av Frank Sinatra står på agendan, då den stora artisten skulle ha fyllt 100 år. Den 7 december ska Gunhild Carling ha konsert på Manhattan tillsammans med storbandet The Swingadelict.

Konserten i Bollnäs blir det 26 januari i Kulturhuset.

Läs även: Leder skolan med lite lyx

Mer läsning

Annons