Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gulmira Asylbekova har fått inblick i turkisk sjukvård

/

Gulmira Asylbekova har jobbat på kliniskt laboratorium i Kirgizistan. Nu pluggar hon till sjuksköterska i Gävle och har nyss kommit hem från en konferens om medicinsk turism i Turkiet.

Annons

Hur kommer det sig att du hamnade på en konferens om medicinsk turism?

– Jag har en väninna som jobbar i Turkiet som läkare. Vi har tidigare studerat tillsammans i Kirgizistan. Hon jobbar med medicinsk turism och berättade att det fanns en möjlighet för mig att få komma och se hur det fungerar på turkiska sjukhus och vad de kan erbjuda.

Hur var konferensen?

– Det höll på i tre dagar och allt var perfekt organiserat ända från att vi landade på flygplatsen. Det var ett väldigt intensivt program och omöjligt att kunna ta in allt. Vi började halv tio och höll på till tolv på natten och deltagarna kom från många olika länder. Vi besökte bland annat de största privata klinikerna universitetssjukhuset Medipol och Memorial Sisli. Det var "Health Tourism Association of Turkey" som ordnade konferensen tillsammans med andra organisationer. Turkiet har utbyte med Kenya och Tyskland så de var också med och ordnade.

Läs också: Fler svenskar får vård utomlands

Det finns stora ekonomiska intressen i medicinsk turism, hur märktes det?

– Mycket kändes som reklam, men det jag blev förtjust i är den moderna tekniken och medicinska utrustningen som visades. Bland annat hade de ett robotsystem som heter Da Vinci som används vid kirurgiska sjukdomar, cancerbehandling och olika gynekologiska sjukdomar. Det gör att kirurgen lätt kan navigera via datorn och göra exakta rörelser. Det jag tar med mig från konferensen är att vi ska vara öppna för nya typer av behandlingar och metoder för att utveckla svensk sjukvård.

Hur var de turkiska sjukhusen ni besökte?

– Det var otroligt lyxigt. Deras sjukhusrum är som på hotell och jag blev chockad. Och servicen är enorm och de är så artiga och gör allt för patienten. Svenska sjukhus är så välorganiserade, men det är också byråkratiskt. I Turkiet går det snabbare att ta beslut och patienten behöver inte vänta en månad eller tre på att få träffa läkaren.

Nu har du inblick i den svenska, turkiska och kirgizistanska sjukvården. Kan du jämföra dem?

– Det finns ju både fördelar och nackdelar i de tre olika länderna. I Sverige är det otroligt strukturerat och akutvården är perfekt, men när det gäller den förebyggande vården så haltar det i jämförelse med Turkiet. I Kirgizistan finns det många bra läkare som är ambitiösa trots att det inte finns så mycket möjligheter.

Skulle du själv våga söka sjukvård i ett annat land?

– Det tror jag, om jag skulle behöva det. Ingen kan ju garantera till hundra procent att det inte görs några fel, men där jag var fanns en hög säkerhet.

Läs också: Gävleborgarna har lägst förtroende för vården

Allt längre köer till operation i länet - över 700 har fått vänta för länge

Mer läsning

Annons