Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld och silver på årets Kvalitetsauktion

/
  • I dag, fredag, visar Peter Ericsson det som ska säljas vid lördagens kvalitetsauktion i Bollnäs.

Allt från riktiga dyrgripar till kuriosa, på lördag är det återigen dags för Hälsinglands Kvalitetsauktion. Men även om det finns prylar i alla prisklasser, ända från 1600-talet till 1980-talet, ligger fokus som namnet antyder på kvalitet.

Annons

- I år är det mer silver och tenn än vanligt, berättar auktionisten Peter Ericsson vid Brolins Auktionskammare. Det är mycket från både Hudiksvall och Söderhamn.

Brolins auktionskammare håller i regel auktion i sin auktionskammare i Bollnäs varje torsdag, men en gång per år ökar man kraven på godset som ska säljas och med både saker och hågade spekulanter från hela Hälsingland är höstens Kvalitetsauktion en populär tillställning.

- Intresset är jämt och har hållit i sig under åren, säger Peter Ericsson som varit i branschen sedan 1969.

I dag, fredag, är det officiell visning av årets utbud. Det består som vanligt mest av konst, allmogemöbler och diverse prydnadsföremål. Till det som Peter Ericsson tror ska rendera de högsta priserna nämner han bland annat tavlor av hälsingekonstnärerna Albert Blombergsson och Mårten Andersson.

En annan guldklimp är en damastservett från 1700-talet, tillverkad i Flor, Söderhamn. Ytterligare en är ett brännvinsschatull från Hertsjö i Bollnäs, daterad till 1700-talet, tydligt märkt med sitt ursprung.

- För många av våra köpare är det viktigt med ett känt ursprung, berättar Peter Ericsson. Och här på Kvalitetsauktionen är det garanterat.

En annan sak som Peter Ericsson hoppas ska ge ett bra pris är en fin samling guldmynt.

- Guldmynten och silverföremålen tror jag får de högsta buden, säger han.

Mer läsning

Annons