Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönska för alla sinnen

/

Davidsgårdens trädgård står i full blom. I sommar har deltagare från kommunens dagligverksamhet lagt ner otaliga timmar med att så, rensa och poa i trädgården.

Annons

Det har hänt mycket i Davidsgårdens trädgård sedan försommaren. Vid den gamla bondgården, som numera är i kommunens ägo, håller en trädgård för alla sinnen att växa fram.

- Krassen tog sig inte. Så istället sådde vi rödbetor och sallad förra veckan, säger Jenny Morin och visar trädgårdslandet där fröerna landade.

Ungefär två dagar i veckan vistas hon och hennes tvillingsyster Caisa på Davidsgården.

- Vi gör allt möjligt, kom så får du se blomstersängarna som vi har gjort, säger Caisa Morin.

Det är deltagare i kommunens dagligverksamhet som får trädgården att blomma tillsammans med ABF:s Ragnar Lundell. Detta genom ett projekt mellan ABF och Bollnäs kommun, där människor med funktionsnedsättning får gå studiecirklar med anknytning till trädgård.

- Det är viktigt att alla ska kunna delta efter sin förmåga. Jag är glad och tacksam över vad som åstadkommits under sommaren, säger Ragnar Lundell.

Projektet kommer att pågå i flera år och förhoppningen är att bygga ett större växthus, ordna en grillplats och anlägga en damm. I vinter ska snickrandet till en pergola påbörjas.

- Här är positiva deltagare och det kändes roligt att se att så mycket har hänt här sedan försommaren. Det här bygger ju på frivillighet, berömmer Anneli Hansson från ABF i Bollnäs.

- Det är roligt att vara här. När jag och min syster gick gymnasiet läste vi på en fyraårig trädgårdsskola i Stockholm. Där jag bor nu har jag ingen trädgård, så det passar bra att få vara här, säger Jenny Morin.

Astrarna har slagit ut i vackra höstfärger, potatisen är i full blom och om några dagar kan ärtskidorna skördas och avnjutas. En trädgård för alla sinnen växer fram.

Mer läsning

Annons