Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis ström i värmarna för pendlarna i Arbrå, Vallsta och Kilafors

Krånglet med motorvärmare för pendlare verkar inte vara över. Inte heller de nya stolparna dög och tillsvidare bjuder kommunen på elströmmen vid pendlarparkeringarna i Arbrå, Vallsta och Kilafors.

Annons

Det har gått över ett år sedan motorvärmarna kom på plats. I Vallsta finns åtta motorvärmaruttag, i Arbrå fjorton och i Kilafors fyra stolpar.

Läs också: Värme till pendlarna

På varje station finns dessutom två laddstolpar för elbilar. Men det har inte fungerat tillfredsställande.

Tanken var att pendlare med X-tåget skulle kunna använda stolparna, men redan för en månad sedan hörde en upprörd läsare av sig och konstaterade att de nu till och med var borttagna. Något hon inte direkt sörjde över.

– Det var krångligt att stå och knappa in tiderna och med flera moment kändes det onödigt komplicerat, sa hon och efterlyste nya enkla stolpar.

Från kommunens gatuenhet hävdade man då att stolparna var på renovering och att de, med ett nytt betalsystem, snart skulle komma på plats igen.

Läs också: Nya motorvärmare på gång

De nya stolparna skulle skötas med en telefon-app som man laddar ner till mobilen och via den skulle man kunna se vilka stolpar som är lediga redan innan man kommer dit och dessutom ställa in tiden utan att behöva gå ut ur bilen.

Appen skulle dessutom vara bra för att ändra tidsinställningen via mobilen om man sitter på ett tåg som har blivit försenat, menade Kjell Sundström vid gatuenheten.

Men tidigare nämnda läsare var inte särskilt nöjd med det beskedet.

– En app, utbrast hon. Men om man inte har en smartphone då? Det här är verkligen inte ett system för alla.

När väl de nya stolparna kommit på plats visade det sig dessutom att det inte räckte med en smartphone. Det krävdes dessutom rätt sorts smartphone.

Appen kunde nämligen bara laddas ner av dem som har en Iphone. För alla som har en Android fanns ingen app tillgänglig.

Läs också: Insändare: Laddstolpen kostar mer än den sparar

Och i väntan på en app som går att använda även av androidägare har nu teknik-, service- och fritidsförvaltningen beslutat att bjuda på elströmmen på pendlarparkeringarna i Kilafors, Arbrå och Vallsta.

– Det har varit förseningar som vi inte tycker ska drabba medborgarna. Kommunen ser detta som en viktig del att få fler att börja använda motorvärmare/laddning och spara miljön. Vi återkommer med mer information när vi ser att app-funktionen är klar att använda för alla, skriver Anders Aune, teknisk chef, i ett inlägg på kommunens hemsida.

Mer läsning

Annons