Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granskning ska avslöja våra kommunpolitikers eventuella fusk och mygel

/

Under året bör en revisionsbyrå granska ärligheten hos Bollnäspolitikerna!
– Det är oerhört viktigt att vi politiker sköter oss, säger Ingvar Persson (M) ordförande för kommunrevisionen.

Annons

Då och då inträffar det, att någon av våra folkvalda politiker utnyttjar sin position. Därför bör en utomstående revisionsbyrå gå igenom om det har skett något som avviker när det gäller etik, korruption och oegentligheter – så kallade EKO-frågor.

– Det hörs ju på namnet, förtroendeuppdrag, att det krävs mer av oss än av vanliga människor, säger Ingvar Persson som är ordförande för kommunrevisionen under mandatperioden 2015-2018.

Därför vill han nu låta en utomstående revisionsbyrå göra en uppföljning av den granskning som gjordes för tre år sedan. Redan då hittades felaktigheter och behovet av en uppföljning ligger som en punkt på kommunrevisionens kommande möte.

Läs även: Otydlighet en del av kritiken

Det kan ske medvetet eller på grund av okunskap eller slarv, men även om det aldrig går att få bort helt och hållet menar Ingvar Persson att det är dags för en granskning av hur våra politiker skött sig.

– Det är vår (kommunrevisionens) skyldighet som kommunmedborgarnas förlängda arm att hålla koll på politikerna, säger han. De allra flesta politiker vill naturligtvis sköta det här på bästa sätt, men det kommer nog alltid att finnas de som försöker sko sig och den klicken förstör våra väljares förtroende för oss politiker.

Läs även: Anmäls för bestickning

En granskning ska fokusera på områden där fusk kostar medborgarna allra mest.

– Vi kan inte kolla varenda händelse i kommunen, men ska framför allt välja områden där vi tror att riskerna är störst, säger Ingvar Persson.

Redan nu har revisionsbyrån gjort en granskning av kommunens tjänstemän och deras beredskap för att hantera eventuellt fusk. Finns det några rutiner för kommunstyrelsens, nämndernas och bolagens arbete med EKO-frågor?

Läs också: Oroande utveckling

Redan 2006 införde Bollnäs kommun en policy mot mutor och bestickning. Men granskningen visade att policyn inte blivit uppdaterad sedan dess och att många av tjänstemännen inte ens kände till att den finns.

Revisionsbyrån rekommenderar därför att policyn uppdateras efter gällande lagstiftning och att man gör upp en plan för kontinuerlig utbildning av personalen om vilka lagar, riktlinjer och policys som gäller. Det finns riktlinjer och görs riskanalyser, men det saknas uppföljning och en tydlig handlingsberedskap för att hantera situationer som faller inom ramen för EKO-frågor.

– Det är naturligtvis viktigt att det finns en beredskap och tydliga riktlinjer för att våra tjänstemän ska våga vidta åtgärder om de upptäcker några oegentligheter, säger Ingvar Persson. De sitter ofta i en svår sits sådana gånger och det är nog inte alltid så lätt att hantera.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons