Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannkritik mot 14-våningshus: "Hela vår familj har varit enormt stressad"

Grannar till den så kallade Gulftomten i Bollnäs är allt annat än nöjda med planerna på att bygga ett 14-våningshus där. En av dem är en kommunpolitiker som fick reda på det planerade bygget mitt under ett sammanträde.

Annons

När Ann-Katrin Samuelsson (S) satt på kommunfullmäktiges sammanträde i februari förra året fick hon en obehaglig överraskning. Bollnäs Bostäder var där för att informera om sina framtidsplaner och plötsligt dök hennes egen villa upp på storbildsskärmen. Med ett 14-våningshus uppskissat bara några meter från tomtgränsen.

Läs mer: Bollnäs i särklass högsta hus på gång

– Jag blev mållös och visste inte vad jag skulle säga. Hela vår familj har varit enormt stressad av det här, säger hon.

Hon och sambon Henrik Rubensson köpte sin villa, som ligger strax bredvid Onbacken, i december 2014. De säger att de undersökte vad det fanns för planer för den tomma tomten intill och fick veta att det möjligen kunde byggas ett fyra meter högt parkeringshus där. Men bara ett par månader senare började det alltså talas om det i särklass högsta bostadshuset i Bollnäs historia.

Sedan dess har planerna fortskridit. I oktober kom stadsarkitekt Bashir Hajo med ett planbesked som i sin tur ledde fram till att miljö- och byggnämnden under förra veckan gav klartecken till det detaljplanearbete som är en förutsättning för att bygga bostadshus på tomten.

Läs mer: Ett steg närmre 14-våningshus – klartecken från stadsarkitekten

Ann-Katrin Samuelsson och Henrik Rubensson säger att de inte förstår hur ett så stort hus ska få plats på den tomma ytan på Gulftomten.

– För att få plats med allt som ska till där med hissar och allmänna utrymmen så kommer man nog vara tvungen att köpa upp granntomter, säger Henrik Rubensson.

Ida Mörtsell bor också i en av de villor som ligger närmast det planerade höghuset.

– Klart jag känner en rädsla för ett 14-våningshus här. Åtminstone de 11 översta våningarna kommer att ha rak insyn till mig och det känns inte jätteroligt. När jag fick reda på det blev jag skitförbannad, säger hon.

Hon tycker att planbeskedets bildmontage över hur området kommer att se ut med 14-våningshuset är missvisande – till exempel ser det ut som att villaområde där både hon och Ann-Katrin Samuelsson bor består av skog – och att planbeskedet mest påminner om en reklambroschyr.

Läs mer: SVP vill påskynda bygge av 14-våningshus

– Det är skrivet som om avsändaren är en mäklare som vill sälja ett hus, säger Ida Mörtsell.

Men samtidigt säger hon sig inte ha något emot att den gamla Gulftomten utvecklas.

– Bygg gärna någonting där och utveckla staden. Men ha samtidigt respekt för insynen och närheten till grannarna, säger Ida Mörtsell.

Läs också: Nya ettor och tvåor börjar byggas i Bollnäs redan 2016

Mer läsning