Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granbergsskolan skramlar för människor på flykt: "Vi vill hjälpa till så mycket vi kan"

/
  • På Granbergsskolan går elever från hela världen. Därför känns det viktigt för dem att engagera sig och på fredag ger de sig ut på stan för Granbergsskolan samlar.
  • Saker som eleverna gjort själva i slöjden kommer att säljas på fredag, till exempel ett spel, krokar, nyckelringar och potatisstickor.
  • Viviana Azirak är kvotflykting från Sudan och går i språkklassen på Granberg.

Eleverna på Granbergsskolan ville göra något för alla de människor som just nu är på flykt i världen. På fredag ordnar de en insamling på stan som en del i aktionen Bollnäs skramlar.

Annons

Granbergsskolan är en av de skolor i Bollnäs där det går flest elever som är födda eller har rötter i andra länder. Det som just nu händer i världen, med att många människor tvingas fly från sina hemländer, påverkar både elever och lärare starkt.

Läs också: Hälsingeartister skramlar till flyktingkrisen

Läs också: Bollnäs ska skramla ihop 500 000 kronor

– Vi är en mångkulturell skola och därför känner många igen sig i hur det är att vara invandrare. Det är inte lätt att förlora allt, från att ha ett liv så hamnar man på ingenting. Man förstår människors sorg, säger Momtaz Faizi.

– Vi vill hjälpa till så mycket vi kan. Det här är något som är viktigt att ställa upp på, säger Maja Wilkes.

– Ja, det är inte bara något man läser om och sedan struntar i, säger Fanny Berglén.

Elever från fjärde till nionde klass är engagerade i det som de kallar Granbergsskolan skramlar. Sedan några veckor tillbaka jobbar de med förberedelserna inför fredagen. De planerar flera aktiviteter från klockan elva och några timmar framåt. Estetelever kommer att ha uppträdanden med sång och musik, det blir körsång med de yngre eleverna och försäljning.

– Vi kommer att sälja saker som vi har gjort själva på slöjden, säger Erica Frisk.

Dessutom har de bakat bröd som de både kommer att sälja förpackat och bjuda på som smakprov. Det är bröd från olika delar av världen, bland annat Afghanistan.

– Eftersom vi har så många olika nationaliteter här i huset, jag tror vi räknat till 27, så blir det ännu mer starkt för oss att hjälpa till. Det finns många olika berättelser om hur man kom till Sverige här, säger läraren Lotta Pärlenskog-Lindgren.

Läs också: Politiker bidrog med två kronor

En av de som gjort en speciell resa är Viviana Azirak. Hon är kvotflykting och kommer från Sudan i Nordafrika. Nu har hon varit i Sverige i ett år och började nyligen i språkklassen på Granberg. Sverige tar emot cirka 1 900 kvotflyktingar varje år och det regleras genom FN.

– FN går in och plockar ut människor för att rädda dem. Vivianas familj flydde och gömde sig i bergen och blev fast där. I dag bor hon med sin moster och hennes man i Bollnäs, men hennes mamma och pappa är kvar i Sudan, berättar läraren Madeleine Löwenstein.

Mer läsning om mångfald: Mats prisas för mångfaldsarbete

Mer läsning