Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grabbarna på Gugges Bar

Gugges Bar hade Bollnäs första riktiga bardisk. Men inte nog med det, här var man också först med att ha en tv i en restauranglokal. Den användes i marknadsföringen redan när sändningarna startade på 50-talet.

Annons

Den som var så framsynt i satsningen var ägaren och bartendern själv, Karl Gustaf "Gugge" Nilsson. Baren var inrymd i Pensionat Odenvillan. Adress: Odengatan 14.

Pensionatet låg snett emot museet och hade även resanderum. Verksamheten skötte Gugge tillsammans med sin kvinna, som hette Gerda. Det var en trivsam miljö som lockade både tonåringar och något äldre. Men några fullständiga rättigheter fanns inte från början, här fick gästerna nöja sig med ett lättare utbud av drycker.

Stället blev mycket populärt på 50- och 60-talen. Varma mackor, fikabröd, grillkorv, coca-cola och fruktdrinkar fanns på menyn. Lägg märke till de konserverade apelsin- och ananasjusicerna i bildens nedre, vänstra hörn.

Bardisken hade fack där besökarna kuknde lägga plånböcker och cigarettpaket. Barstolarna vasr golvfasta. De finns i dag bevarade i bollnäs stadshus (lilla bilden).

Den leende, välklädde ynglingen vid disken (tvåa från höger) är Bo Carlson, son till boktryckare Carlson vid Odenplan. Han blev senare känd journalist och producent vid SVT. Vet någon vilka de andra är?

Gugge Nilsson dog 1972, vid endast 52 års ålder. Men rörelsen var igång till andra halvan av 70-talet i begränsad omfattning. Odenvillan revs 1985.

Eje Wåhlstedt tog bilden. Året kan ha varit 1958.

Mer läsning

Annons