Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda julens ouvertyr i Bollnäs

/
  • Körerna är igång vid den första av föreställningarna i kyrkan. Framför stora kören syns Cantilenakören.

GE-klavens konsert har blivit det tidiga julfirandets melodi i Bollnäs. Men egentligen handlar det om två kyrkokonserter eftersom kören ger dubbla föreställningar.
På lördagen, två dagar före dopparedan, kom 600 personer för att lyssna till de älskade julsångerna.

Annons

I år var det fjortonde året som dirigenten Lena Rieback ledde kören vid julkonserterna.

Men föreställningarna förgylldes också av barnen och ungdomarna i Cantilenalkören och dansare från Hälsinglands Dansteater i altargången. Koreograf till de senare var Hanna Rosén.

Flera solosolister i både sång och musik gör också föreställningarna mäktiga, intensiva och färgsprakande.

Ända sedan Markus Pettersson från Rengsjö gick tredje året på estetiska programmet vid Torsbergsgymnasiet 2005 har han sjungit Adams julsång ("O helga natt") vid konserterna. I år utexaminerades han från Operahögskolans kandidatprogram i Stockholm.

Alla som lyssnat på honom förstår att det är en tenor vars röst kommer att bära längre och längre. Tidigare i år fick han finansmannen Anders Walls Confidencen-stipendium.

Numera gör Markus Pettersson många av sina lokala framträdanden med 21-åriga sopranen Hannah Körner från Bollnäs, som senast utbildats i klassisk sång i Vadstena. Även hon siktar mot högre operastudier.

- Vi hoppas att föreställningen ger en stund av glädje och en stund av eftertanke, förklarade Lena Rieback, som väckte nytt liv i julkonserterna när hon återvände till Bollnäs 2000.

Årets föreställning var som vanligt en blandning av gammalt och nytt, känt och okänt. Totalt fanns det 24 sånger i programmet, men det blev förstås även ett extranummer.

Betlehems stjärna ("Gläns över sjö och strand"), Jul, jul, strålande jul och Stilla natt tillhör klassikerna, men här fanns exempelvis också Sibelius Julvisa ("Kom ge mig värme, ge mig ljus) med text av Mikael Wiehe. Barnkörens Pepparkaksgubbar, Nu tändas tusen juleljus, Ave Maria och The Prayer visar på spännvidden. I några sånger fick även publiken sjunga med.

Konserten innehöll inte White Christmas, men hade kunnat göra det. Fem minusgrader, bara lätt blåst och en halv meters snödjup gjorde att julstämningen var påtaglig redan bland de lysande marschallerna utanför kyrkporten.

I ett av kyrkans sidoskepp brände barnen också av tomtebloss.

För de medverkande var det en hektisk lördag. Det blev bara ett drygt timslångt uppehåll mellan de båda konserterna.

Men intresset är så stort att kyrkan inte räcker till för enbart en föreställning. GE-klavens konsert är nu en given tradition, som sprider glädje och väcker förväntan. Det är en välbehövlig kontrast till det sista julstöket.

Mer läsning

Annons