Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömdes kvar på toaletten

Lex Sarah-anmälningarna inom omsorgen ökar.
Första halvåret 2010 har sex allvarliga händelser uppmärksammats.
– Vi har blivit bättre på att anmäla, säger förvaltningschefen Eva Lahenkorva.

Annons

Förra året gjordes nio Lex Sarah-anmälningar inom Bollnäs kommuns handikapp- och äldreomsorg, enligt socialförvaltningens diarium. Under 2010 års första sex månader har hela sju anmälningar kommit in.

Men ökningen betyder inte att vården har blivit sämre. I stället handlar det om att mörkertalet har minskat.

– Jag är övertygad om att liknande händelser förekommit även tidigare. Men nu har vi en bättre kontroll och vågar se det här, säger Eva Lahenkorva.

Incidenterna som rapporterats under första halvåret handlar i sex av sju fall om allvarliga missförhållanden. Vårdtagare, eller "kunder" som de kallas i rapporterna, har behandlats kränkande av personal, en annan kund har blivit misshandlad och ytterligare en vårdtagare har utsatts för kränkning genom undanhållande av dennes post.

Till de mer uppseendeväckande händelserna hör att en kund vägrats använda toaletten och blivit tillsagd att i stället använda blöja, samt att kvällspersonalen glömt en vårdtagare på toaletten – ett misstag som upptäcktes av nattpersonal någon timme senare.

– Att sådana här händelser inträffar gör mig inte stolt. Men genom att anmäla dem och dra lärdom kommer det att minska på sikt, genom att vi får med oss det i vårt dagliga arbete, säger Eva Lahenkorva.

Mer läsning

Annons