Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GHB-studie genomförs i Bollnäs

Nu ska det göras en förstudie i Bollnäs om problemen med drogen GHB.
Länsstyrelsen står för pengarna till studien – som är tänkt att ge svar på varför just Bollnäs har fått så stora problem.

Annons

Ärendet kom upp vid kommunstyrelsens möte på torsdagen, efter att dessförinnan ha diskuterats i kommunens folkhälsoråd.

- Länsstyrelsen har pengar avsatta, som skulle kunna användas till en förstudie under två månader, berättade rådets ordförande Jan Lahenkorva (S) vid kommunstyrelsemötet. Och de är jätteintresserade av att göra en förstudie med utgångspunkten "Varför Bollnäs?"– och inte andra motsvarande städer.

En utredare från Region Gävleborg ska göra förstudien – som i det här skedet inte innebär några kostnader för kommunen. Och en enig kommunstyrelse beslutade om att ingå i studien. Dessutom fick kommunchefen Leopold Stoltz uppdraget att utse nyckelpersoner från inblandade verksamheter och organisationer i en referensgrupp, som ska samarbeta med utredaren.

Förstudien ska också kartlägga de befintliga resurserna i kampen mot drogmissbruket – och den samverkan som finns kring problemen. Det ska ske genom intervjuer med nyckelpersoner från socialtjänst, polis, sjukvård och andra intressenter och genom studier av statistik och annan dokumentation.

I nästa steg kan det bli aktuellt med en fördjupad studie, där möjligheter till finansiering från olika håll ska undersökas. I underlaget nämns bland annat ett nationellt intresse av att utvinna mer kunskap om vilka mekanismer och faktorer som bidrar till att GHB och närbesläktade preparat sprids och får fäste:

- Det verkar också värdefullt att utforska hur användarna av GHB och liknande preparat i Bollnäs tänker kring drogen, dess sammanhang och sin egen identitet – i jämförelse med utsagorna från de unga vuxna som intervjuats i Västsverige.

Mer läsning

Annons