Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatubelysning kan försvinna

/
  • Trafikverket måste spara energi och nu väljer de att låta några lampor vid Bollnäs infarter vara släckta.

Ni som åkt bil vid Bollnäs infarter efter att mörkret fallit har säkert märkt att gatubelysningen är släckt. Trafikverket har valt att inte tända alla lampor för att spara energi.

Annons

Trafikverket genomför en nationell översyn för att hitta olika sätt att spara energi. Ett sätt i energieffektiviseringen är att låta 100 av Trafikverkets cirka 400 lampor kring Bollnäs fyra infarter förbli släckta. De delar av infarterna som berörs är de vid västra och östra infarten till Bollnäs från riksväg 50 samt norra och södra infarten till Bollnäs från riksväg 83. Det är vägavsnitt som Trafikverket ansvarar för.

- Förklaringen är att belysningen där i praktiken inte har någon betydelse ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket.

Belysningen släcktes under sommarmånaderna och allt tyder på att det på sikt ska monteras ner utan att ersättas. Anledningen är främst att de inte fyller någon funktion ur trafiksäkerhetssynpunkt:

- Det blir på sikt två besparingar för Trafikverket. Det skulle bli en rejäl kostnad att byta ut den gamla belysningen. Dessutom drar lamporna ström som också kostar pengar, säger Lennart Helsing.

Istället ska Trafikverket satsa på att förstärka belysningen där den som bäst behövs.

- Det är bättre att satsa på lampor i mörka korsningar, säger Helsing.

Björn Eklund är driftchef för Trafikverkets Region mitt:

- Slår detta väl ut kan vi ta bort lamporna. Det är kostsamt att byta till energisnålare belysning. Man ska tänka på att det finns många upplysta gång- och cykelvägar, där är det viktigare med belysning, säger han.

En läsare som kontaktat Ljusnan tycker det är tråkigt att lamporna är släckta, då det inte känns som att man in i en stad när man närmar sig Bollnäs.

Björn Eklund har en annan uppfattning:

- Trafikverkets besparing har ett ädelt syfte då det handlar om att spara energi. Frågan är om det är Trafikverkets uppgift att tillhandahålla den typen av upplevelse när man kör in i en stad.

Kommunens gatuchef Ylva Jedebäck Lindberg har tagit del av Trafikverkets information:

- De har bestämmanderätt på sina vägar och vi på kommunen förstår deras prioritering och resonemang, säger hon.

Mer läsning

Annons