Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla tunneln ska renoveras

/

Den äldre gång- och cykeltunneln under järnvägen i Bollnäs fräschas upp. Det görs efter att Bollnäs kommun beviljats 400 000 kronor i bidrag från statliga Boverket.

- Tunneln ska snyggas till och få bättre belysning, säger kommunalrådet Evy Degerman (C).

Annons

Regeringen har gett Boverket ett uppdrag att leda ett utvecklingsarbete för att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer i hela landet ur ett jämställdhetsperspektiv.

Pengarna fördelas nu på många projekt och kommunerna får söka bidrag från de statliga medlen. Det är där bidraget till Bollnäs kommer in i bilden.

- Det var vår nye planarkitekt Bashir Hajo vid samhällsbyggnadskontoret som tog initiativet till att vi skulle söka, säger Evy Degerman.

Gång- och cykeltunneln vid den norra delen av bangården – av många kallad undergången – byggdes 1940. Då lades det "golv" över vattnet under den gamla järnvägsbron vid Lortbäcken.

Åtgärden vidtogs sedan Bollnäsborna tröttnat på de nedfällda bommarna vid korsningarna intill hotell Standard och vid kyrkan.

- Bommarna var ju ofta nere på grund av växling på bangården. Enda chansen att komma över järnvägen i övrigt var vid Höglundaviadukten, som byggdes i början av 1930-talet, säger Karl-Erik Westin i Bollnäs hembygdsförening.

Undergången ställdes i ordning av militären under beredskapsåren. Den breddades långt senare när det först blev dubbelspår och därefter en ny sträckning av Järnvägsgatan.

Trots att den nya Wilhelminapassagen byggts under järnvägen blir alltså även denna förbindelse kvar.

- Vi hoppas att tillsammans med tekniska förvaltningen kunna göra en upprustning i vår, säger Bashir Hajo.

De statliga pengarna räcker både till belysning och en viss renovering.

- Vi ska också försöka få någon form av gestaltning.

Evy Degerman tycker att det känns bra att pengar öronmärks för projekt av detta slag.

- Många, inte minst kvinnor, drar sig för att använda undergången i dag. De känner sig otrygga.

 

 

Mer läsning

Annons