Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla avlopp behöver bytas

/
  • Lasse Persson från Hällbo Entreprenad visar hur en markbädd för rening av spillvatten från en slamavskiljare byggs upp – i en avloppsanläggning som fyller dagens miljökrav.

Hundratals avlopp på landsbygden i Bollnäs kommun klarar inte dagens miljökrav. Och direktutsläpp från toaletter kan leda till förorenat dricksvatten i privata brunnar.

Annons

Små avlopp med dålig rening kan orsaka både miljö- och hälsoproblem – om bakterier, virus och parasiter hamnar i dricksvattenbrunnar. I Bollnäs kommun pågår därför en inventering av 1 500 enskilda avlopp, som inte är koppade till kommunala ledningsnät och reningsverk.

- Hittills har 200 inventerats – och av dem har var tredje brister som behöver åtgärdas inom två år, säger miljöinspektör Björn Walldén vid kommunens samhällsbyggnadskontor. Det största problemet är direktutsläpp från toaletter, som hamnar i diken och kan förorena både vattendrag och dricksvatten.

Otjänligt dricksvatten i grävda eller borrade brunnar beror ofta på att det finns dåliga avlopp i närheten.

I första hand inriktas inventeringen på avlopp med enbart direktutsläpp. De avlopp som har inventerats hittills finns i Växbo, Rengsjö, Glössbo samt kring Växsjön och Herten. Närmast fortsätter arbetet i Söräng och Sörbo.

- Det är ingen rättighet att släppa ut orenat avloppsvatten. Fastighetsägarna har ansvar för att reningen fungerar – och vi har också haft utbildning för fastighetsmäklare om regelverket, säger Björn Walldén.

Mer läsning

Annons