Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galvån: Misstänkt miljöbrott efter stopp i kraftverk

/

Ett stopp i Bergfors övre kraftverk i Galvån sommaren 2014 kan ha orsakat skador på miljön. Länsstyrelsen Gävleborg har nu anmält Bergfors Kraft AB för misstänkt brott mot miljöbalken.

Annons

Flera personer hörde av sig till Bollnäs kommun den 17 juni 2014 och undrade varför det rann så lite vatten i Galvån. Orsaken visade sig vara ett stopp i Bergfors övre kraftverk dagen innan.

Under ett par timmar var flödet i Galvån nedströms kraftverket så pass begränsat att det kan finnas skäl att tro att det har orsakat skada på miljön. Länsstyrelsen Gävleborgs miljöenhet har nu anmält händelsen.

Läs också: Låg vattennivå i Galvsjön

I anmälan, till Gävleborgspolisens miljöenhet, står att Bergfors övre kraftverk saknar tillstånd för innehållande av vatten på det sätt som skedde den 16 juni 2014. I samband med att kraftverket stoppades, borde luckor i dammen ha öppnats för att bibehålla flödet i ån.

Vid tillfället var det låg vattenföring i ån, vilket medverkade till händelsen genom att det tog 2-3 timmar för vattnet att stiga över dammluckorna när kraftverkets turbin stoppades. I vanliga fall rinner vattnet snabbt över dammluckorna vid ett stopp av kraftstationen. Det vattenmagasin som ska hjälpa till att säkra flödet i ån vid ett kraftverksstopp räckte den här gången inte till, enligt vad Bergfors Kraft AB har framfört till länsstyrelsen.

Läs också: Hög vattennivå i Galvsjön

Bergfors Kraft AB har kommit med förslag till åtgärd för att förhindra att en liknande händelse inträffar igen. En av dammluckorna vid övre dammen ska öppnas lite vid stopp av kraftverk och låga flöden. Förslaget har accepterats av länsstyrelsen.

Galvån är cirka fem kilometer lång från Bergfors övre och nedre kraftverk till mynningen i Ljusnan. Sträckan är såväl ett naturvårdsområde som ett Natura 2000-område.

I Galvån finns strömlevande arter som flodpärlmussla, stensimpa och utter. Vidare har ån ett värdefullt bestånd av harr och öring.

Läs också: Galvåns öde engagerar

I anmälan konstateras att strypningen av vattenflödet visserligen var kortvarig, men att naturvärden/arter ändå kan ha skadats eftersom områden i ån snabbt kan ha torrlagts.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons