Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra meter hög madonnastaty vid Vågen

/
  • I november 2009 visades en modell av madonnaskulpturen på museet i Bollnäs. Staffan Broomé (till vänster) är kassör och Stefan Permickels ordförande i Bollnäsbygdens kulturstiftelse.
  • På den plana gräsytan mellan gång- och cykelvägarna, söder om turiststoppet (till vänster på bilden) ska madonnastatyn placeras.

En belyst madonnastaty i marmor – som med fundament blir närmare fyra meter hög – kommer att placeras vid södra infarten till Bollnäs i sommar.

Annons

Måndagen den 31 maj ska kommunfullmäktige fatta det slutgiltiga beslutet om att ta emot konstverket, som konstnären Diana Andersson i Delsbo fått uppdraget att skapa.

För kommunens del handlar det om en investeringskostnad på 150 000 kronor för att få konstverket – med fundament och belysning – på plats i närheten av turiststoppet vid sjön Vågen. Den årliga driftskostnaden för el, skötsel och underhåll beräknas till 25 000 kronor.

Förslaget från en enig kommunstyrelse är att tacksamt ta emot gåvan och anslå pengar till omkostnaderna.

Madonnastatyn, i italiensk marmor, ska stå i en betongbåt med kölen mot sjön Vågen. Båten med madonnan placeras i sin tur på ett granitblock från Björklins stenhuggeri i Lilltjära utanför Kilafors.

Idén bakom stiftelsens uppdrag till Diana Andersson, var att anknyta till Haaken Gullesons träskulpturer i Bollnäs kyrka.

Konstverket – som finansieras genom ett arv – ska enligt planerna invigas den 28 augusti.

Mer läsning

Annons