Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt utvecklad brand i ladugård

/

En äldre ladugård i Sörfly totalförstördes i en brand under natten till fredagen.
Räddningstjänsten lät byggnaden brinna och riktade in sig på att rädda det intilliggande boningshuset och ett större flisförråd.

Annons

SOS larmades om branden vid klockan kvart i två på natten.

– Branden upptäcktes när ägaren vaknade av att det luktade konstigt, när han tittade ut såg ägaren att det brann, säger Per Wikblad, insatsledare för räddningstjänsten i Bollnäs.

Deras styrka med fem man var först på plats. Redan när de anlände hade ägaren fått ut den gasoltub som förvarades i byggnaden och dragit den ett drygt femtiotal meter bort från branden. Inom kort anslöt även räddningstjänsten i Kilafors med fyra man.

– Det var helt övertänt när vi kom. Det var inte så mycket att göra, så vi inriktade oss på att rädda boningshuset och flisförrådet med värmecentralen, säger Inge Hallman, insatsledare i Kilafors.

Inga människor eller djur kom till skada under branden. Ladugården användes som maskinhall och till förvaring av spannmål. Någon fara för de intilliggande byggnaderna uppstod heller aldrig.

– Vinden låg på utåt från byggnaderna, men vi lade på vatten på boningshuset för att det inte skulle ta sig, säger Inge Hallman.

Vad som har orsakat branden är oklart, men enligt räddningstjänsten såg det under natten ut som att branden hade startat mitt i byggnaden, i den del som användes som maskinhall.

Under fredagsmorgonen pumpade räddningstjänsten vatten från Handtjärn, som ligger precis intill gården, för att släcka det sista som glödde i brandresterna. När elden är helt släckt ska byggnaden spärras av och så småningom ska polisen göra en teknisk undersökning på platsen.

Efter polisens undersökning är gjord ska räddningstjänsten riva det som är kvar av bygganden. Räddningstjänsten räknar med vara på brandplatsen under hela dagen.

Mer läsning