Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige sa nej till en flytt av stadshuset till SJ-området

Det blev föga överraskande ett stillsamt möte när Bollnäs kommunfullmäktige sammanträdde på måndagskvällen. Det enda som orsakade en viss debatt var Henrik Olofssons (SVP) förslag om att flytta stadshusets verksamhet till SJ-området.

Annons

Att kommunfullmäktige skulle ställa sig bakom ett förslag att låta Samhällsrådet ta fram en regional plan och starta aktiviteter mot våldsbejakande extremism var alla överens om. Representanter för alla partier i fullmäktige yrkade bifall till förslaget och många av dem som var upp i talarstolen framhöll vikten av att arbetet kommer i gång snarast och innan det hinner inträffa några incidenter.

Läs också: Ställningstagande mot extremism viktig fråga

Ett annat beslut som klubbades igenom under kvällen Kenneth Nilshems (C) motion om att kommunen ska inventera lämpliga ytor för solceller och att sedan tillsammans med Bollnäs Energi därefter ta fram en plan för att installera solceller för elproduktion. Inte heller här rådde några tveksamheter.

Många av ledamöterna begärde ordet och talade varmt om motionen. Anders Bergsten (KD) gick till och med så långt som till att föreslå rena solcellsparker.

– Vi har mycket att göra när det gäller energieffektivisering, menade Jan Lahenkorva (S). Det här är ett sätt, men jag tror att kommunen behöver jobba ännu hårdare för att hitta liknande lösningar.

Läs också: Live: Följ Bollnäs fullmäktige här

Så var det då debatten om att flytta stadshusets verksamhet till SJ-området. I sin motion föreslog sjukvårdspartisten Henrik Olofsson att kommunens samlade verksamhet flyttas från nuvarande stadshus till Bro 4:4 på SJ-området. Där ska befintliga byggnader renoveras och inredas med ett öppet kontorslandskap.

Det här skulle enligt honom modernisera stadshuset och bana väg för fler etableringar på SJ-området. Han ser också fördelar i möjligheten att då förvandla stadshuset till bostäder och i markplan även butiker.

Läs också: Att lösa bostadsbristen i Bollnäs är en prioriterad fråga

– Vi måste ha visioner och våga se med ett längre framtidsperspektiv, menade Henrik Olofsson.

Men han hade svårt att få gehör för sitt förslag. Jan Lahenkorva (S) var övertygad att SJ-området har större potential än kommunal administration.

– Jag gillar nya initiativ till fler bostäder i Bollnäs, men ifrågasätter hur just det här förslaget ska finansieras, sa Göran Jansson (V). För det kommer inte att bli billigt att göra om stadshuset till bostäder.

Marina Nilsson (C) fortsatte på samma tema.

– Det vore billigare att riva nuvarande stadshus och bygga nytt i så fall, konstaterade hon.

Henrik Olofsson själv inte ville hålla med om att kostnaderna skulle bli så höga som många av de andra i fullmäktige ville påstå. Men han var den ende som var för motionen och fullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S) klubbade igenom ett avslag till motionen.

Mer läsning

Annons