Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fräs när vägar rustas i Bollnäs

/
  • Djupfräsen är i gång i Ren sedan den också använts på några platser i andra stadsdelar.

I flera år har gatu- och vägnäten runt centrala Bollnäs varit eftersatta. Men efter att både kommunen och Trafikverket anslagit mer pengar till investeringar och underhåll är en rad nya projekt nu i gång.
För första gången använder sig kommunen också av en ny teknik, så kallad djupfräsning.

Annons

- Det är en lämplig metod för vissa av de gator och gång- och cykelvägar som nu är aktuella, säger Per Lindkvist, projekteringsingenjör vid tekniska förvaltningen.

Även om djupfräsning är en ny metod för Bollnäs del så har den framgångsrikt prövats på andra håll i landet.

I korthet handlar det om att höja bärigheten genom att sprida ett 10–15 centimeter tjockt lager med makadam på vägen. Därefter fräser man sönder den gamla asfalten, som då blandas med det krossade stenmaterialet. För brytningen svarar en specialmaskin med en kraftfullt roterande vals.

Djupfräsen kan liknas vid en jättestor jordfräs som avverkar tio meter väg per minut. Enligt Skanska finns bara fyra maskiner i landet av just den här typen.

Blandningen justeras och packas innan ny asfalt läggs på.

- Det är en kostnadseffektiv metod som höjer stabiliteten och gör vägen mer hållbar. Den kommer mer och mer, säger Per Lindkvist.

På måndagen var djupfräsen igång i Ren. Där ingår flera gator och GC-vägar som ska åtgärdas under hösten, som Hästhovsvägen, Gullvivevägen, Backsippsvägen, Virvelvägen och Violvägen. Även Bornvägen i Framnäs och Nylandsvägen på övre Brånan förbättras.

Gång- och cykelvägar längs Bollevägen och Anneforsvägen ingår också i årets del av upprustningen.

De nya insatserna blev möjliga när tekniska nämnden tilldelades 7,5 miljoner kronor i extra medel för i år utöver ordinarie anslag på 2,5 miljoner.

- För 2013 har vi också fått löften om ytterligare 10 miljoner i extra pengar, säger Per Lindkvist

Mer läsning

Annons