Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolorna har större frihet över maten

/

Eftersom friskolorna inte är kommunala behöver de heller inte följa lagen om offentlig upphandling när de köper in sin skolmat. De kan alltså servera vilka råvaror de vill och välja vem som ska tillaga maten.

Lust och Lära, Hälsingegymnasiet och Edenskolan har tagit fasta på detta.

Annons

Fia Ingeroth från Rengsjö har startat ett eget skolmatsuppror i Bollnäs. Hon anser att den kommunala skolan serverar alldeles för mycket halvfabrikat, lättprodukter och importerat.

Något som kostchefen Carina Englund försvarar med att de är tvungna att följa lagen om offentlig upphandling. De har därmed inte rätt att kräva att råvarorna enbart ska komma från Sverige.

För friskolorna är situationen en annan. De har rätt att beställa och servera vilka råvaror de vill.

I Bollnäs finns det tre friskolor, alla uppger att de satsar extra på skolmaten.

Roger Wallgren är rektor för Hälsingegymnasiet:

- Det är helt sanslöst att maten som eleverna äter i skolan ska styras av EU-regler, säger han.

Där har man valt att köpa maten från Gustafssons catering i Arbrå och eleverna kan välja mellan två olika rätter dagligen plus sallad.

På Edenskolan har man gått ännu ett steg. Där lagas maten direkt på plats och de 30-tal eleverna äter i mindre grupper i tre olika matsalar. Mat och miljö går hand i hand, resonerar rektor Philippe Bendayan.

Anders Ringård arbetare tidigare kommunala Gärdesskolan men är numera rektor för Lust och lära. Han säger att han inte kunde klaga på skolmaten innan heller, men menar att de är betydligt friare nu. Maten hämtar skolan från Norrlandsporten i Kilafors.

Mer läsning

Annons