Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskoleplaner även i Segersta

/

Nu planeras det för en friskola också i Segersta utanför Kilafors.

Annons

I slutet av maj demonstrerade elever från Segersta för att Bollnäs kommun skulle fortsätta driva deras skola – men i juni beslutade fullmäktige att byskolorna i Söräng, Västansjö och Segersta ska läggas ner i kommunal regi.

För Sörängs del har Skolinspektionen nu gett tillstånd för att starta friskola hösten 2013 och i Västansjö arbetar en grupp föräldrar med en ansökan om att få starta hösten 2014. Och nu finns friskoleplaner också i Segersta.

- Vi har gjort en enkät och gensvaret är riktigt bra, säger föräldern Björn Elftorp. Han är sammankallande i en grupp på sex personer, som har undersökt möjligheter och förutsättningar för att skapa en friskola i byn.

Det har inte varit självklart att arbeta för en friskola i Segersta.

- Alla vill ju ha skolan kvar – men kommunen vill inte driva den. Så nu får vi gå den här vägen i stället, säger Björn Elftorp. Elevunderlaget finns och ser ut att ligga stabilt och vi räknar med i snitt åtta–nio barn per årskurs.

Undersökningsgruppen, som den kallar sig, ordnar ett informationsmöte i församlingshemmet på söndag kväll – för alla som är intresserade av en eventuell friskola i Segersta. Senast den sista januari 2013 ska en ansökan om tillstånd vara inlämnad till Skolinspektionen.

- För att komma vidare behöver vi leta rätt på lärare, lokal och kapital, säger Björn Elftorp.

Mer läsning

Annons