Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola får inte utöka

Friskolan Hälsingegymnasiet i Bollnäs får inte starta två nya program till hösten. Skolinspektionen anser att det skulle få negativa följder för kommunens egen gymnasieskola.

Annons

Hälsingegymnasiet startades hösten 2008 med 66 elever på teknikprogrammet. Sedan dess har ytterligare en årskull tagits in och antalet elever är nu 137. Från höstterminen i år får programmet samtliga tre årskurser.

I maj 2009 ansökte skolan om att få starta ytterligare två gymnasieprogram med sammanlagt 50 platser från och med läsåret 2010/2011 – naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet – och samtidigt minska intaget till teknikprogrammet.

Men statliga Skolinspektionen avslår nu skolans ansökan, med hänvisning till starkt vikande elevunderlag de kommande åren – och ser "en påtaglig risk" för negativa följder inom det kommunala skolväsendet (Torsbergsgymnasiet i Bollnäs) vid en utökning av friskolan.

- Det här är inte roligt, men vi kommer att klara oss ändå. Nu får vi satsa på ett jättebra, rent teknikprogram som lockar många elever i stället, säger Hälsingegymnasiets rektor Roger Wallgren

 

 

Mer läsning

Annons