Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagen den 13 - stora otursdagen

I dag är det fredagen den 13, en otursdag för alla skrockfulla.

Men även de som inte är vidskepliga bör vara på sin vakt – räddningstjänsten gör fler utryckningar fredagen den 13 jämfört med en vanlig fredag.

Annons

- Läser man statistiken rätt upp och ner så ser man att räddningstjänsten har mer att göra just det datumet än en vanlig fredag, säger Jörgen Granefelt, statistiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

En vanlig dag inträffar det i snitt 241 olyckor i Sverige, där räddningstjänsten larmas och åker ut till olycksplatsen. På fredagar är antalet utryckningar 251 och på självaste otursdagen är siffran 253.

Vanligaste orsaken till utryckningar på självaste otursdagen är automatlarm.

- Tittar man närmare på statistiken ser man att många av "otursdagarna" genom åren har inträffat i december. Alla vet att vi firar lucia då och det innebär alltid fler automatlarm för oss. Så egentligen är det ingen skillnad på fredagarna, säger Jörgen Granefelt.

Statistiken bygger på antalet utryckningar mellan åren 1996 och 2007. Den togs fram i samband med att myndigheten fick ett nytt statistikprogram.

- Vi hade ett seminarium för att lära oss programmet och någon kom på idén att kolla om fredagen den 13 var en otursdag. Det var mest en kul grej, säger Jörgen Granefelt.

Mer läsning

Annons