Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång för Bollnäs i rättstvist

/
  • Kopiatorerna, som historien handlade om från början, står sedan hösten 2008 inlåsta i kommunens lokaler på Hedenområdet – och är vid det här laget inte särskilt värdefulla.

Bollnäs kommun har vunnit andra ronden i en segsliten miljontvist med finansbolaget Siemens.
Bolaget ska nu betala 1,8 miljoner kronor till kommunen – plus kommunens rättegångskostnader på sammanlagt 1,3 miljoner.

Annons

Det är Svea hovrätt, som nu fastställer en dom från Stockholms tingsrätt i december 2010 – som också var till kommunens fördel, men som Siemens överklagade.

Bakgrunden är en komplicerad tvist om hyresavtal för – och äganderätt till – 35 kopiatorer/skrivare, som kommunen hyrde 2005 och som finansbolaget Siemens Financial Services vill ha betalt för. Kommunen slutade betala hösten 2006, när det visade sig att Siemens inte hade äganderätten till maskinerna.

2007 stämde Siemens kommunen på 6,5 miljoner kronor – och kommunen ställde i sin tur motkrav på 1,8 miljoner, en summa som tingsrätten dömde Siemens att betala för ett år sedan.

Att Svea hovrätt nu fastställer den domen, innebär inte att frågan är avgjord. Siemens kan överklaga till Högsta domstolen, där det dock krävs prövningstillstånd.

- Det krävs starka skäl för att få det – och det är en styrka för kommunen att två rättsinstanser nu har samma uppfattning, säger tidigare kommun- och ekonomichefen Ulf Sundberg som har biträtt kommunens juridiska ombud i tvisten.

Mer läsning

Annons