Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram för mer lättillgängliga förpackningar

/
  • Från vänster Alaster Yoxall, England, Michaël Niuwesteeg, Nederländerna, Reiko Takahashi, Japan, Nahoko Ishizaki, Japan, Ken Sagawa, Japan, Laura Bix, USA och Hans Persson, Sverige.

Med enkla medel kan man göra olika förpackningar funktionella för fler. Men på vilka sätt ska det göras? Och hur ska man få hela världen att förstå varför det här är viktigt? Det sitter sju experter från olika delar av världen och diskuterar i Bollnäs just nu.

Annons

– En förpackning är just en förpackning, och det är det som finns inuti som man vill åt. Då ska det vara enkelt att göra det också, säger Alaster Yoxall från England.

ISO, Internationella standardorganisationen, arbetar med att ta fram nya standardiseringar inom olika områden. Ett sådant område är förpackningar, där många ser ett stort behov av förbättringar för att produkter ska bli lättillgängliga även för personer med funktionsnedsättning och för äldre personer.

– Vi försöker titta på hur man ska göra förpackningarna enklare att hantera så att vi sen kan tipsa tillverkarna hur de ska göra för att deras produkter ska bli tillängliga för fler. Det tjänar alla på, säger Hans Persson på Institutet för Human Tekonologi, IHT, i Bollnäs som står som värd för träffen.

Det expertgruppen kommer fram till ska sedan kommuniceras ut till fler länder som är med i samarbetet, för att de ska få tycka till. Förhoppningen är sedan att arbetet ska leda fram till att en ny standardisering tas fram inom några år.

Mer läsning

Annons