Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum anmäls för miljöbrott

Fortum har anmälts till åklagarmyndigheten för misstänkt miljöbrott i samband med ett oljeutsläpp i Ljusnan. Bakom anmälan står länsstyrelsen i Jämtlands län.
Men företaget anmäls också för ytterligare en händelse som inträffade i Lofsån, ett biflöde till älven.

Annons

Oljeutsläppet skedde vid Storåströmmens kraftverk i Ytterhogdal i augusti förra året. Länsstyrelsen fick omedelbart kännedom om vad som skett via SOS Alarm och platsen sanerades omgående.

Enligt en egen rapport från Fortum Power Division berodde utsläppet på ett läckage vid de nya turbintätningar som installerats.

Olja rann ut och hamnade både i sugrörsluckan och i kanalen nedanför kraftverket. Oljebaserade system används i kraftverken för bland annat reglering av turbiner och lyftning av så kallade intags- och utskovsluckor.

I det här fallet ska "bara" cirka 100–150 liter hydraulolja ha runnit ut, enligt Fortum. Men vid haverier av det slaget händer det ibland att konsekvenserna blir betydligt större

Länsstyrelsen ser det inträffade som ett brott mot miljöbalken. Men Fortum kan inte se att utsläppet påverkat miljön vid Ljusnan.

Det andra fallet som anmälts gäller en överdämning vid Lofsåns kraftverk nära Svegsjön utanför Sveg. Den inträffade för drygt ett år sedan.

Dämningen hamnade vid det tillfället 40 centimeter ovanför den övre gräns som bestämts i gällande vattendom. Som trolig orsak anges tekniska problem med luckorna.

Enligt Fortum uppstod inga kända skador i det omgivande området. Men länsstyrelsens miljöskyddshandläggare anser att det kan handla om ett brott mot miljöbalken.

Om det hela leder till åtal återstår fortfarande att se, men sannolikt inleds en utredning om händelserna. Ärendena har överlämnats till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som har en av sina enheter i Östersund.

Ytterhogdal, där Storåströmmen ligger, tillhör landskapet Hälsingland, men ingår i Härjedalens kommun i Jämtlands län. Kraftstationen där invigdes 1962.

Mer läsning

Annons