Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande inget evakueringsboende i Bollnäs – "Ensamkommande barn är vår primära uppgift"

/
  • Hans Persson, chef för kommunstyrelseförvaltningen i Bollnäs.

Att Bollnäs fortfarande inte har lyckats få till något evakueringsboende förklarar förvaltningschef Hans Persson med att man prioriterar bostäder åt ensamkommande barn.

Annons

Under fredagen kom beskedet att Migrationsverket inte längre kan garantera tak över huvudet åt de människor som kommer till Sverige för att söka asyl.

Läs mer: Migrationsverket: Asylsökande kan inte garanteras tak över huvudet

– Det här innebär att Migrationsverket inte klarar av sitt eget uppdrag längre, vilket ställer ännu högre press på kommunerna, säger Hans Persson, förvaltningschef på kommunstyrelseförvaltningen och den som sköter Bollnäs kommuns kontakter med Migrationsverket.

I flera månaders tid har Migrationsverket vädjat till landets kommuner om hjälp med att ordna tillfälliga bostäder till de asylsökande, så kallade evakueringsboenden.

Bollnäs har fortfarande inte lyckats ordna ett enda sådant boende. Men ett med cirka 25 platser hos en privat fastighetsägare är på gång och Hans Persson hoppas att ett avtal ska vara i hamn inom några veckor.

25 platser är dock avsevärt mindre än vad kommunen sa sig kunna ordna tidigare under hösten.

Då gav man beskedet att det fanns lokaler som skulle kunna användas som tillfälligt boende för runt 400 personer . Men enligt Hans Persson har den ökade mängden ensamkommande barn förändrat den bilden radikalt och lokalerna kommer i första hand att användas till att inhysa dem.

– När det kommer till ensamkommande barn är det kommunens uppgift att lösa boendet. Men asylsökande vuxna är inte kommunens ansvar utan Migrationsverkets. De har inte krävt att vi ska öppna evakueringsboenden utan vädjat till kommunen om hjälp.

Läs också: Region Gävleborg erbjuder nära 100 boendeplatser – Migrationsverket nappar inte

Runt om i landet blir tält och gymnastiksalar tillfälliga bostäder. Varför gör man inte så i Bollnäs när läget är så akut?

– Vi jobbar på vårt första evakueringsboende. Det blir vårt bidrag så här långt.

Som helahälsingland.se berättade under torsdagen har Bollnäs kommun fått beskedet att antalet ensamkommande barn som anvisas till kommunen kan komma att öka från 13 till 111 nästa år.

Enligt Hans Persson innebär det inte 111 barn sammanlagt under året, utan att man vid varje enskilt tillfälle ska vara beredd att ta hand om så många asylsökande barn.

När barnet har fått uppehållstillstånd, vilket tar två-tre månader, räknas han eller hon inte som asylsökande längre och ska slussas vidare, till exempel till något av kommunens HVB-hem. Om behovet finns ska asylplatsen då fyllas av ett annat barn.

– Det betyder att det i realiteten kan komma att handla om många fler än 111 barn som vi ska ordna boenden åt nästa år och vi kraftsamlar just nu för att lösa den biten, säger Hans Persson.

Läs mer: Brandskydd och försäkringspremier bromsar asylboende i Bollnäs

Mer läsning

Annons